“Etihad” smanjuje udio u “Air Serbia”?

Dodajte komentar

Ovih dana tržištem je prostrujala informacija kako se sprema smjena Jamesa Hogana, predsjednika i generalnog direktora “Etihad Aviation Group”, kao i da bi “Etihad” mogao da smanji udio u “Air Serbia”.

Prvu informaciju pod oznakom “ekskluzivno” o Hoganovom uklanjanju iz vrha “Etihada” objavio je nemački “Handelsblatt global” tvrdeći da je dobio potvrdu iz više nezavisnih izvora. Ključni razlog za smjenu su Hoganove neuspjele akvizicije u Evropi – “Air Berlin”, “Air Serbia”, “Alitalia”.

Etihad je 2011. godine kupio udio od 29 odsto u njemačkom avioprevozniku “Air Berlin”, a 2013. godine kupio je po 49 odsto akcija u “Air Serbii” i “Alitalii”.

I “Berliner Zeitung” špekuliše o otpuštanju i piše da se samo dvije godine posle ovih akvizicija evropska ekspanzija “Etihada” pokazala kao nesreća. Naime, zalivska aviokompanija ima od svojih investicija u Evropi gubitak 2,5 milijarde eura. Samo je “Air Berlin” imao gubitak 477 miliona eura u 2015. godini, a u prva tri kvartala 2016. godine gubitak je bio 317 miliona eura, znatno više nego u istom periodu prošle godine. Procjene su da je ”Air Berlin” u 2016. godini akumulirao dug veći od milijardu eura.

Zato “Etihad” već u januaru 2017. godine planira da počne da se rješava svojih evropskih poslova i sprema izlaznu strategiju koju će voditi predsjednik Nadzornog odbora Ahmed Ali Al Sajeh. Iz dobro obaviještenih izvora “Berliner Zeitung” je dobio potvrdu da će “Etihad” svoju evropsku imovinu prodati znatno ispod tržišne cijene samo da je se što prije riješi.

Vest iz pouzdanih izvora o demisioniranju Jamesa Hogana istog dana objavila je i svjetska aeronautička pres agencija AvioNews, koja dodaje da Hoganu automatski prestaje i mandat potpredsjednika aviokompanije “Alitalia”.

Ministarka saobraćaja u vladi Srbije Zorana Mihajlović istakla je da do Vlade nisu došle informacije da bi “Etihad” mogao da smanjuje svoj udio u “Air Serbii” niti je ona informisana od Nadzornog odbora te kompanije.

Svaka informacija koja bude došla će biti razmatrana bilo pozitivna ili negativna. Važno za nas je da uvijek imamo strategiju kako idemo dalje. Mi za sada imamo sve strategije, koje su vezane za “Air Serbiu” i povoljno okruženje”, rekla je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *