Bankarski sistem u Srbiji čeka brojna preuzimanja

1 komentar

U Srbiji je najveći broj banaka na prodaju, ali nema ko da ih kupi. Za deset do 12, kako pokazuju podaci, koje i drže 80 odsto tržišta, ima posla, a ostale samo tavore, bilježe gubitke, žele da odu i pokušavaju da nađu kupce. Upućeni i kažu da Srbiji i ne treba više od deset banaka, čak bi sedam bilo optimalno, ali to s druge strane, kako priznaju sami bankari, može da stvori monopol na tržištu. Sada je za klijente idealno vrijeme, jer se banke bore za svakog ko bi koristio kredite i ostale usluge i spremne su na ustupke.

Već u prvom tromjesečju sljedeće godine spojiće se dve velike banke – AIK i Alfa banka. Grci su se odlučili na ovaj korak, jer, iako su kao prvi stranci došli u Srbiji nisu se snašli na tržištu. Komercijalna banka, kao najveća domaća udavača još mjerka mladoženju. Spisak potencijalnih kupaca je, kako nezvanično saznaju Novosti dugačak, od fondova do raznih austrijskih, francuskih i njemačkih banaka. Upućeni kažu da bi taj posao trebalo vrlo brzo u sljedećoj godini da se završi.

Uobičajeno je da matice centrala dobijaju ponude za preuzimanje banaka, ali mnogi smatraju da je rizično da dođu na naše područje – kaže jedan bankar iz strane banke. – Mnogo je banaka u Srbiji i eventualni kupci bi na primjer, uzeli portfolio jedne banke, kao što je to učinila Sosijete ženeral banka sa KBC bankom. Zaposleni i ekspoziture nikome ne trebaju. To je samo trošak za banku. Vremena su takva da će biti sve manje zaposlenih u bankarskom sektoru i da će se mnoge povući ili spojiti sa drugim bankama kako bi opstale.

Nezvanično saznajemo da OTP posle preuzimanja Findomestika, planira da kupi još jednu banku. Takođe, čeka se i prvi korak Erste banke koja je još na početku ove godine najavila da bi preuzela neku veću banku u Srbiji. Spekuliše se da bi to bila neka od grčkih ili naših domaćih banaka.

Koliko će banaka poslovati u Srbiji, odlučiće njihovi vlasnici i njihova procjena da li im ovo tržište treba na duži rok – smatra Đorđe Đukić, profesor na Ekonomskom fakultetu. – Neke banke će ostati i pored gubitka, jer očekuju da će doći do privrednog rasta, da će tržište ojačati i da će im to u nekom roku donijeti dobit. S druge strane, mi smo propustili priliku da napravimo moćnu domaću banku, koja je osnov svakog bankarskog sektora. Takvu banku imaju svi osim nas i Hrvata. Ona je bitna, jer praktično diktira kako će se ponašati svi drugi bankarski igrači na tržištu.

Jeftino

Banke se prodaju u bescijenje – kaže Đorđe Đukić. – Zbog krize njihove cene akcija su ispod knjigovodstvene vrednosti. Zbog toga su mnoge banke spremne da posluju sa minimalnom zaradom i na granici da padnu u gubitke, a da sačekaju neka bolja vremena za prodaju.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *