Za Bijelu još traju pregovori

Dodajte komentar

Iako se već više od godinu dana ništa opipljivo ne dešava sa tim projektom, tivatski Adriatic Marinas, koji stoji iza nautičkog centra Porto Montenegro i dalje je veoma zainteresovan da u Jadranskom brodogradilištu u Bijeloj (JBB) u saradnji sa holandskom kompanijom Damen, napravi remontni centar za mega i superjahte.

To je potvrđeno “Vijestima” iz menadžmenta Adriatic Marinasa koji je u maju ove godine promijenio većinskog vlasnika, dospjevši u portfolio koji kontroliše državni investicioni fond Dubaija Investment Corporation of Dubai.

Saradnju sa Damenom na ovom projektu, prije dvije godine započeo je bivši većinski vlasnik Porto Montenegra, kanadski milijarder Piter Mank, ali primjena vlasničke strukture nije poremetila Holanđane u namjeri da u partnerstvu preuzmu dio kapaciteta Bijele.

Porto Montenegro želi da obezbijedi remont jahti svojih klijenata u blizini marine, a ne da ima postojeću situaciju, u kojoj klijenti odlaze iz Crne Gore tokom zimskih mjeseci. Međutim, za ostvarivanje tog cilja, potrebno nam je da imamo iskusnog operatera i odgovarajuću lokaciju. Kompanija Damen je još naš partner i zajedno naporno radimo kako bismo realizovali taj projekat, kazali su Vijestima iz Adriatic Marinasa.

Prije godinu i po, iz Damena su saopštili da planiraju velike investicije kao i obuke radnike JBB kako u Holandiji u svom brodogradilištu Amels, tako i na licu mjesta u Bijeloj, za obavljenje poslova na jahtama.

Obećali su i uvođenje standarda ekološke zaštite u brodogradnji koji se primjenjuju u zapadnoj Evropi, što znači da više ne bi bilo pjeskarenja brodova gritom, već samo vodom ili suvim ledom i to većinom u zatvorenim prostorima. Prema najavama, investicija bi bila mnogo veća od minimalnih 15 miliona eura koliko je tada tražila Vlada.

Na pitanje zašto, ako su i dalje zainteresovani za projekat u Bijeloj do sada nisu učestvovali na oglasima za prodaju imovine JBB koje raspisuje stečajna uprava, iz Adriatic Marinasa su “Vijestima” kazali da to prvenstveno nisu učinili “jer nismo spremni da uložimo značajna sredstva prije nego što vidimo da se remedijacija životne sredine na lokaciji brodogradilišta razvija na zadovoljavajući način.

(Opštirnije u Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *