Tri banke koje posluju u Srbiji preuzimaju Alfa banku

AIK banka je juče postigla dogovor po kojem će preuzeti dio grčke Alfa banke, piše Danas.

Kako je listu potvrđeno iz više izvora, čitav aranžman vezan za povlačenje Alfe iz Srbije trebalo bi da uključi još i Komercijalnu banku i Sosijete ženeral.

Prema ovim navodima, dogovor je da Komercijalna banka preuzme korporativni dio poslovanja Alfe, to jest privredni sektor, da Sosijete ženeral uzme klijente iz segmenta stanovništva, dok će AIK banci prevashodno pripasti nekretnine Alfe, kojih ima oko 50 širom Srbije.

Ponuda Alfi je finalizovana, a prema planu, čitava transakcija trebalo bi da bude završena do februara naredne godine. Pre toga je potrebno da kupci dobiju odobrenja Narodne banke Srbije, kao i Komisije za zaštitu konkurencije, a kako saznaje Danas, u NBS do prije par dana nije stigao nikakav zvaničan zahtjev oko ovih transakcija.

List Danas piše da je povlačenje Alfa banke iz Srbije nije iznenađujuće, budući da je banka prošle godine zabilježila minus od preko 1,1 milijardu dinara, a i izvještaji za prvih devet mjeseci ove godine takođe pokazuju gubitak. To je samo nastavak negativnog trenda iz prethodnih godina, što se vidi iz toga što je krajem 2013. akumulirani gubitak banke bio čak 13,5 milijardi dinara.

bankarstvo.rs

Check Also

Twitter izgubio više od pola milijarde dolara u tri mjeseca

Kompanija Twitter izgubila je više od pola milijarde dolara u tri mjeseca do septembra nakon …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *