10 stvari koje bi trebalo da znate ako putujete u Dubai

Dodajte komentar

Nekada samo mjesto u pustinji, danas grad u kojem postoji sve što možete zamisliti. U posljednjih dvadesetak godina ovde je niklo toliko čudesnih i luksuznih zgrada, a s obzirom na vozni park i automobile koje viđate na putevima, na trenutke vam se čini kao da ovde žive samo bogataši.

Ali, prije nego što odete, evo nekoliko savjeta koji bi mogli dobro da vam dođu u najvećem gradu Ujedinjenih arapskih emirata.

1. Postoji i život van nebodera 

Jeste, grad obilježavaju brojne visoke građevine koje paraju nebo, ali Dubai ima i istoriju koja nije tako siromašna. Prošetajte do dijela po imenu Dubai Creek. Radi se o originalnom centru grada gdje i dan danas trgovci s Bliskog istoka dolaze da prodaju svoju robu. Iranski tepisi, omansko srebro, ovde zaista ima svega, a vi, naravno, niste obavezni ništa da kupite, možete samo i razgledati.

2. Hrana je fantastična 

Jedna od prednosti kod ogromnih gradova uvjek je i bogat izbor različite hrane, a toga ovdje zaista ne manjka. I ne, u igri nisu samo luksuzni restorani, iako njih ima mnogo, već u kvartu Bur Dubai možete uživati u hrani na ulici i jesti specijalitete pripremljene na iranski, filipinski, jemenski, indijski, pakistanski i afganistanski način.

3. Ne treba vam burkini 

Ne bojte se, niko vam neće ništa nažao učiniti zbog kupanja u bikiniju. Iako UAE jeste muslimanska zemlja, nije konzervativna koliko bi stereotipno moglo da se zaključi. Obucite se kao i u Evropi, kratke pantalone su skroz u redu, a nema potrebe ni za pokrivanjem kose.

4. Ipak uzmite nešto toplo 

Trebaće vam za tržne centre koji su ovde prava atrakcija, a klima u njima radi svom snagom. Takođe, ako planirate da posjetite veličanstvenu Jumeirah džamiju, morate imati na umu da u nju ulazite pristojno odjeveni.

5. Taksiji su jeftini 

Metro je još jeftiniji, ali i taksiji su sasvim prihvatljivi. Mnoge stanice metroa nisu baš na najzgodnijim lokacijama, tako da, slobodno uzmite taksi i ostavite napojnicu dobrom vozaču.

6. Alkohola ima 

I to prilično mnogo. Restorani, barovi i klubovi toče alkohol, ali ipak, nemojte se sad baš opiti pa bauljati ulicama. U tom slučaju rizikujete intervenciju policije, a završiti koji dan na triježnjenju ne bi bila najzgodnija stvar.

7. Pripazite gdje se ljubite 

Izbjegavajte ljubljenje u javnosti i ne privlačite pažnju na taj način. Ovo uključuje i klubove, hotele, taksije i plaže, tako da, pripazite i ljubite se do mile volje unutar vaše hotelske sobe. Naravno, seks u javnosti nemojte ni pokušavati.

8. Vruće, vruće, užasno vruće 

Reći ćete, “navikli smo na visoke temperature ljeti”. Tačno, ali ni blizu ovakve. Kad živa pokaže 50 stepeni, bježite u hlad ili klimatizovanuu prostoriju, a ako hoćete da idete kad je ipak malo prijatnije, birajte period od novembra do marta.

9. Spa centri su divota 

I svi koji su ih isprobali, kažu da takvih nema nigdje na svijetu. Izbjegnite mjesta za uljepšavanje u tržnim centrima i radije takva mesta potražite u hotelima. Skupi su, tačno, ali vrijede svakog dolara.

10. Tržni centri su zapravo, prilično zabavni 

Ignorišite ljude koji “pljuju” po tržnim centrima u Dubaiju. Istina, oni nisu mjesta kulture, ali su prilično zabavni. Ogromni akvarijumi, ski staze, klizališta, bioskopi i sve to možete naći u njima, tako da, šoping je ovdje često sporedna stvar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *