USS organizuje protest zbog novih mjera Vlade

Dodajte komentar

Unija slobodnih sindikata (USS) organizovaće protest zbog novih vladinih mjera kojim se predviđa zamrzavanje obračunavanja naknade za minuli rad, smanjenje naknada za majke sa troje i više djece i povećanje akciza na gorivo, najavili su danas predstavnici ove sindikalne centrale.

Generalni sekretar USS-a Srđa Keković kazao je da im je premijer Duško Marković rekao da Vlada ne može odustati od tih mjera, a da su oni njemu odgovorili da ni oni ne mogu odustati od zaštite svojih članova.

U naredna dva dana saopštićemo datum i mjesto protesta. Ukoliko građani podržavaju naš stav da se teret krize ne može prebacivati samo na zaposlene i najranjiviji dio stanovništva, što se radi godinama, i da je vrijeme da se oporezuje bogatstvo i luksuz, očekujemo da dođu na protest. Samo zajedno možemo ubijediti Vladu da promijeni ove mjere i svoju dosadašnju poresku politiku“, kazao je Keković.

Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević kazao je da su premijeru argumentovano naveli da mjere nisu prihvatljive i ponovili stavove Unije da treba više brinuti o prihodovnoj strani budžeta, borbi protiv sive ekonomije, brizi o državnim resursima i oporezivanju luksuza.

Pavićević je naveo da im je premijer odgovorio da to ima u planu ali da sada moraju smanjiti rashode budžeta ovim mjerama.

Naveo je da postoji mogućnost za ublažavanje ovih mjera i pozvao nas da narednih dana razgovaramo sa ministrima oko toga, što smo kao odgovoran socijalni partner prihvatili, ali kako nam je jasno rečeno da povlačenja ovih mjera neće biti, odlučili smo se da organizujemo protest. Premijer je u ekspozeo naveo da će da zaštiti položaj zaposlenih u prosvjeti i zdravstvu. Kako misli da ih štiti ako im zamrzava plate na dvije godine a istovremeno povećava dažbine“, kazao je Pavićević.

On je naveo da će zamrzavanje obračuna naknade za minuli rad zaposlene u javnom sektoru koštati od 60 do 120 eura za dvije godine, ali je doveo u pitanje i zakonitost tog postupka.

Zakonom je predviđeno da se naknada obračunava u skladu sa kolektivnim ugovorima, koji su potpisani i imaju snagu zakona. Pitali smo šta znači ako oni ukinu to u zakonu a obaveza ostane u kolektivnom ugovoru, premijer i njegovi savjetnici nisu znali da nam odgovore“, kazao je Pavićević.

Na pitanje da li će tužiti Vladu ako im prestane usklađivati ovu naknadu, Pavićević je kazao da će ukoliko im Vlada to odbije od zarade svakako zaštitu zatražiti na sudu. Time bi se mogao ponoviti slučaj od prije nekoliko godina kada je Vlada nezakonito smanjivala topli obrok i prevoz, zbog čega je tužilo nekoliko hiljada zaposlenih, što je na kraju državu koštalo još nekoliko miliona eura sudskih troškova.

Pavićević je podsjetio da je Vlada visokim državnim funkcinerima početkom godine povećala plate za 30 do 50 odsto, a da ih sada smanjuje za samo osam odsto.

Koordinatorka sekcije žena u USS-a Lidija Pejović kazala je da se smanjivanjem naknada za majke sa troje i više djece udara na najranjivije kategorije.

Ona je navela da je na njihov zahtjev da se povuče ova mjera, premijer kazao da su te naknade možda neustavne i podsjetio da postoji takav postupak pred Ustavnim sudom.

Očekujem da nam se na protestu pridruže korisnice ovih naknada, kako bi zajedno napravili pritisak na Vladu da odustane od ovih mjera“, kazala je Pejović.

Predsjednik Sindikata obrane i Vojske Nenad Čobeljić kazao je da neće prihvatiti bilo kakvo smanjenje zarada, čije su ranije povećanje izdejstvovali teškom mukom.

Predstavnici Vlade su izjavili da mjere ne donose značajna smanjenja socijalnih naknada i plata. Treba da pitaju korisnike naknada i zaposlene da li su njima ta smanjenja mala. Očekujemo da nas svi oni na koje utiču ove mjere podrže na protestu. Ne treba nam podrška iz toplih kuća i sa društvenih mreža. već prisustvo na tom protestu“, kazao je Čobeljić.

Keković je kazao da su ove Vladine mjere rezultat projektovanja javnog duga, koji sada raste zbog gradnje autoputa, ali i nespremnosti Vlade da poveća svoje prihode oporezivanjem luksuza, borbom protiv sive ekonomije, čuvanjem državnih resursa i imovine u procesima privatizacije.

Desetine miliona eura odu na izgubljene sudske sporove, a niko zbog toga ne odgovara. Niko nikada nije odgovarao zbog toga što je svojim radom ili neradom napravio štetu državi, to je problem“, kazao je Keković.

On je sve građane pozvao na protest jer samo tako mogu poslati poruku Vladi.

Ukoliko na protestu bude malo građana, Vlada to može shvatiti kao da su njene mjere opravdane, da je njena politika prebacivanja krize samo na građane opravdana i da nastavi sa njom“, kazao je Keković.

Foto: Vijesti

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *