Tramp kreće u napad: Spasiti Ameriku od Kineza

Novoizabrani predsjednik SAD ima velike planove za spas poslova u zemlji. Tramp je najavio da će formirati Nacionalni savjet za trgovinu koji će raditi na samo jednom cilju: da se zaustavi odliv radne snage u Kinu, Meksiko i druge zemlje. Od Savjeta će se očekivati da “ponovo napravi američku proizvodnju sjajnom“.

CNN piše da će to biti težak zadatak. SAD su izgubile 5 miliona radnih mjesta u industriji od 2.000 godine. Ali ipak, Tramp je vodio kampanju kao biznismen koji zna kako funkcioniše svjetsko tržište. Već su njegovi tvitovi pritisli direktore Boinga i LMT da daju neke odgovore.

Kina bi zato mogla biti njegova sljedeća meta. To misli i ekonomista Piter Navaro koji bi trebalo da se nađe u tom Savjetu. Kao i Tramp, i Navarao vjeruje da Kinezi nisu fer igrači kada je trgovina u pitanju.

“Nije problem sama trgovina, već loši trgovinski sporazumi“, rekao je Navaro.

CNN podsjeća da je Navaro autor dokumentaronog filma “Smrt u Kini“, koji govori o tome kako je Amerika izgubila svoju proizvodnju zbog Kineza.

Pomozite Americi, zaštitite svoju porodicu. Ne kupujte Made in China“, kaže Navaro u filmu.

Navaro i milijarder Vilbur Ros (tek izabran u Trampovom timu) radili su zajedno na mnogim detaljima kada je riječ o ekonomiji za Trampovu kampanju. Oni su u septembru javno prozvali Kinu da je “najveći trgovinski prevarant na svijetu“.

Odabir ove dvojice jasan je pokazatelj koliko je Tramp spreman da ode daleko kada je riječ o prekidu uvoza robe iz Kine.

Mnogi izvršni direktori američkih kompanija, ali i ekonomisti zabrinuti su da bi takva Trampova politika mogla da izazove trgovinski rat. A to bi išlo na štetu američkih radnika i potrošača.

Navaro kaže da to nije tačno. Ostaje da se vidi kojim će putem novi predsjednik da pođe.

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.