SAD vratio Alibabu na crnu listu prodavaca kopija

Dodajte komentar

Sjedinjene Američke Države vratile su kinesku kompaniju za internet trgovinu Alibaba na crnu listu tržišta na kojima se prodaju krivotvoreni proizvodi i krše se prava iz domena intelektualnog vlasništva.

Prije četiri godine američki regulator izbrisao je Alibabu s popisa da bi u najnovijem izvještaju u njega uvrstili Alibabinu platformu Taobao, uz obrazloženje da ne ulažu dovoljno napora kako bi spriječili prodaju krivotvorenih i piratskih proizvoda.

Platforma za internet trgovinu Taobao.com značajan je izvor zabrinutost s obzirom na veliki broj dostupnih navodno krivotvorenih i piratskih proizvoda i izazova s kojima se suočavaju nosioci prava pri uklanjanju i prevenciji nedopuštene prodaje i ponude takvih proizvoda“, ističe američki regulator.

Iako uvrštavanje na crnu listu za sobom ne povlači nikakve kazne, predstavlja udarac za Alibabinu reputaciju budući da kompanija nastoji da poboljša svoj imidž i poveća međunarodnu prodaju.

Iz Alibabe su poručili kako su razočarani odlukom američkog regulatora, tvrdeći kako su poboljšali mehanizme nadzora proizvoda koji su prodaju na njihovim platformama.

 

Alibaba i platforma Taobao već se dugo suočavaju s optužbama da omogućuju prodaju krivotvorenih proizvoda. Tako je Međunarodna koalicija za borbu protiv krivotvorina (IACC) u maju suspendovala članstvo Alibabe.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *