OTP kupovinom Splitske banke dobija 10 posto tržišta Hrvatske

Kupovinom Splitske banke tržišni udio mađarske OTP grupe na hrvatskom tržištu skočiće na oko 10 posto, a iz OTP banke u srijedu poručuju da će znati da iskoriste sve prednosti obije banke i opravdaju povjerenje klijenata, dok u Hrvatskoj privrednoj komori najavljenu akviziciju tumače kao nastavak ukrupnjavanja bankarskog sektora u Hrvatskoj.

Mađarska OTP banka u srijedu je objavila kako je njena hrvatska filijala, OTP banka Hrvatska potpisala ugovor o kupovini 100 posto udjela u Splitskoj banci, članici grupe Societe Generale. I iz francuske su grupe objavili saopštenje o prodaji Splitske banke mađarskoj grupi, a ni OTP banka niti Societe Generale nisu objavili vrijednost transakcije.

 

Iz OTP banke napominju kako o drugim detaljima preuzimanja za sada ne mogu govoriti, ali za januar iduće godine planiraju konferenciju za novinare.

U saopštenju su iz OTP banke naveli da se finansijsko zatvaranje transakcije očekuje se u ljeto 2017. godine, a procjenjuju da bi proces integracije mogao biti završen do ljeta 2018. godine.

 

 

Iz Societe Generale ističu kako je centralna i istočna Evropa region u kojem ta francuska bankarska grupacija prepoznaje potencijal za dalji rast.

Strategija banke u regiji je koncentrisati svoju prisutnost na tržištima gdje se može pozicionirati među vodećim bankama s odgovarajućim opsegom poslovanja, kako bi značajno doprinijela regionalnim prihodima. Societe Generale će i dalje tražiti prilike za konsolidaciju u centralnoj i istočnoj Evropi“, ističu u priopćenju.

Po procjenama Societe Generale, transakcija će imati negativan učinak u iznosu od 240 miliona eura na prihode Grupe u četvrtom tromjesečju ove godine te će nakon zaključenja generisati pozitivan učinak na finansijske pokazatelje Grupe (CET1 + 8.5 bps).

Posljednjih mjeseci mediji spekulišu kako bi Societe Generale mogao biti kupac Zagrebačke banke u slučaju da se italijanski UniCredit odluči na najveće hrvatske banke. Naime, UniCredit treba da ojača svoj bilans kako bi zadovoljio stroge propise regulatora za takve velike banke. Prošle je nedjelje UniCredit objavio da planira da prikupi 13 milijardi eura svježeg kapitala i očisti bilans od rizične imovine, a u sklopu izmjena poslovnog modela istakao dalji razvoj poslovanja u zapadnoj, srednjoj i istočnoj Evropi. No, prema spekulacija nekih svjetskih medija, ako se proces prikupljanja kapitala ne bude odvijao kako je planirano, UniCredit, koji je nedavno prodao udio u poljskoj Peko banci, kao i fond za upravljanje imovinom Pioneer, bi mogao potražiti kupca i za Zagrebačku banku. U tom kontekstu neki hrvatski mediji spekulišu da bi zainteresovan mogao biti Societe Generale, uz napomenu kako je jedan od uslova za preuzimanje Zagrebačke banke upravo prodaja Splitske banke.

Splitska banka – Societe Generale je peta banka na hrvatskom tržištu s udjelom u ukupnoj aktivi od gotovo sedam posto. Ukupna imovina te banke krajem septembra ove godine, po podacima HNB-a, iznosila je 27,8 milijardi kuna, što je udio od 6,98 posto, a banka je prvih devet mjeseci ove godine zaključila s dobiti prije oporezivanja u iznosu od 390,2 miliona kuna.

 

HGK: Nastavlja se trend ukrupnjavanja bankarskog sektora u RH

U Hrvatskoj privrednoj komori (HGK) procjenjuju da se najavljenom akvizicijom nastavlja trend ukrupnjavanja bankarskog sektora u Hrvatskoj te vjeruju da će taj proces doprinijeti nastavku pozitivnih trendova, daljem rastu efikasnosti poslovanja banaka te ponude i njihove orijentisanosti prema klijentima, prvenstveno malim i srednjim preduzećima.

“Slijedom izlaska iz recentne bankarske krize u EU, dolazi do preslaganja u bankarskom sektoru unutar EU, što se reflektuje i na manja bankarska tržište unutar CEE regije pa tako i na hrvatsko. U okviru toga događa se i akvizicija Societe Generale-Splitske banke od strane OTP banke Hrvatska te se time nastavlja trend ukrupnjavanja bankarskog sektora u RH”, komentar je direktora Sektora za finansijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića.

Poslovni dnevnik

 

Check Also

Italija izdaje kovanice od dva eura u znak zahvalnosti medicinskim radnicima

Italija će ove godine izdati kovanicu od dva eura posvećenu lekarima, medicinskim sestrama i zdravstvenom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *