Nikad veći odliv kapitala iz Evrope

Financijsko tržište eurozone ovu će godinu zapamtiti po najvećem neto odlivu kapitala od formiranja zajedničke Evropske valute što je dijelom i dovelo do izjednačavanja s vrijednošću američkog dolara.

Prema podacima Evropske centralne banke (ECB) koje prenosi Wall Street Journal, u posljednjih 12 mjeseci do septembra Evropski investitori su kupili finansijske imovine – poput dionica i obveznica – izvan eurozone u vrijednosti 497,5 milijardi eura. S druge strane, investitori izvan bloka prodali su Evropskih vrijednosnica za 31,3 milijardi eura. Neto odliv stoga iznosi 528,8 milijardi eura, najviše od uvođenja eura 1999. godine.

Uzrok tolikom bijegu kapitala finansijski stručnjaci vide u slabašnim ovogodišnjim prinosima na Evropskim tržištima što ih je navelo da kopovinom inostrane imovine prodaju eure i tako čine dodatni pritisak na Evropsku valutu. Naime, razlika u prinosu između američke 10-godišnje obveznice koja nosi 2,566 posto i istovjetne njemačke s 0,27 posto najveća je u četvrt vijeka.

Ned Rumpeltin, Evropski rukovodilac kursnih analiza u TD Securitiesu ističe za američki medij kako je uzrok ovoj pojavi u različitim smjerovima monetarne politike američke i Evropske centralne banke. Naime, dok američki Fed zaoštrava monetarnu politiku, ECB je i dalje labavi. Nakon što je prošle nedjelje Fed objavio da će iduće godine povećati kamatne stope vjerovatno tri puta, umjesto prethodno očekivanih dva puta, dolar je do sada ojačao dodatnih 2,5 posto.

Ned Rumpeltin očekuje da će se vrijednost eura i dolara izjednačiti početkom iduće godine. S obzirom da je u srijedu kurs eura prema dolaru iznosio 1,04 dolara, Rumpeltin nije usamljen u svojim predviđanjima. Analitičari Morgan Stanleya i Goldman Sachsa smatraju da će paritet biti dostignut do kraja 2017. dok u Deutsche Banku predviđaju da će ui tom razdoblju kurs potonuti na 0,95 dolara za euro.

Poslovni.hr

Check Also

Dobre navike koje vode do značajnih ušteda

„Ne mogu sada da mijenjam stil života“, „Toliko brige oko sitnica stvara mi pritisak“, „Sve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *