Najveći investicioni fond na svijetu zabranio ulaganja u 15 kompanija

Norveški državni investicioni fond, najveći u svijetu, zabranio je ulaganja u još 15 kompanija čije je poslovanje povezano s ugljem, a uglavnom se radi o američkim i azijskim kompanijama, objavila je u srijedu norveška centralna banka.

Norveški parlament glasao je u junu 2015. godine da fond izađe iz poslovanja s ugljem, tražeći da zbog uticaja na okolinu proda udjele u rudarskim i energetskim kompanijama koje generišu više od 30 posto svojih proizvoda ili prihoda iz tog fosilnog goriva, štetnog po okolinu.

Norveški fond trenutno upravlja imovinom vrijednom oko 7.530 milijardi norveških kruna (835,6 milijardi eura). U aprilu je prvo zabranio ulaganja u 52 kompanije i podružnice, od kojih je većina iz SAD-a i Kine, poput China Coal Energyja, AES-a, te Peabody Energyja, najvećeg američkog proizvođača ugljena.

U srijedu su tom popisu dodali još 15 kompanija i podružnica, uključujući i pet iz SAD-a, tri iz Japana, i dva iz Kine. Još jedanaest kompanija stavljeno je na posmatranje.

Dalja isključenja će uslijediti u 2017.“, navela je centralna banka, zadužena za upravljanje fondom u koji se slivaju prihodi od prodaje nafte.

Zabrana neće obuhvatiti rudarske divove Anglo American, BHP Billiton i Glencore jer je njihovo rudarsko poslovanje izvan ugljena tako opsežno da taj energent generiše manje od 30 posto njihovih prihoda.

Investiciona politika norveškog fonda ravna se prema strogim etičkim načelima, s naglaskom na održivom ekonomskom, ekološkom i društvenom razvitku. Tako su zabranjena ulaganja u kompanije optužene za teška kršenja ljudskih prava, rad djece i za ozbiljne štete po okolinu, kao i u proizvođače “posebno nehumanog” oružja, te u duvanske kompanije.

Fond je osnovan za potrebe finansiranja velikodušnih socijalnih izdataka norveške države, a ulaže u dionice, obveznice i nekretnine.

Check Also

Berzanska cijena zlata stalno raste, potražnja veća 500 odsto

Berzanska cijena zlata stalno raste, od 2013. godine je povećana čak za 91 odsto, što …

Leave a Reply

Your email address will not be published.