Glavni grad uvodi elektronsku naplatnu kartu u javnom prevozu

Dodajte komentar

Glavni grad Podgorica, slično kao u evropskim metropolama, uvešće sistem elektronske naplatne karte u gradskom i prigradskom saobraćaju. Projekat će se realizovati na bazi privatno-javnog partnerstva i biće žestoka konkurencija dobro razrađenom taksi prevozu.

U Odluci se navodi da se odobrava učešće Glavnog grada u realizaciji sistema uvođenja elektronske naplate vozne karte u linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika u Glavnom gradu, u formi javno – privatnog partnerstva.

Uvođenje sistema elektronske naplate vozne karte obuhvata obezbjeđenje i instaliranje odgovarajuće infrastrukture za potrebe naplate vozne karte elektronskim putem i testiranje iste, zatim postavljanje terminala za validaciju voznih karata i opremanje  vozila sa GPS sistemom za praćenje vozila“, piše u Odluci dostavljenoj Portalu Analitika.

Projekat podrazumijeva postavljanje video nadzora u vozilima javnog prevoza, instalisanje prodajnih automata za kupovinu vozne karte za višekratnu upotrebu i postavljanje terminala za personalizaciju karata.

Predviđeno je i obezbjeđenje centralnog upravljačko-informativnog sistema, koji je povezan sa cjelokupnom opremom radi praćenja informacija o naplati voznih karti, i postavljanje sistema za ažuriranje informacija za putnike.

Učešće Glavnog grada u uvođenju sistema elektronske naplate vozne karte predstavlja poslovni prostor površine 289,05m2, koji će se ustupiti na korišćenje i koordinacija i kontrola aktivnosti uvođenja sistema elektronske naplate vozne karte u linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika u Glavnom gradu, kao i nadzor u obavljanju djelatnosti.

Postupak za izbor najpovoljnijeg ponuđača sprovešće Komisija koju će imenovati gradonačelnik Glavnog grada.

Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada će Komisijistaviti na uvid svu dokumentaciju i podatke sa kojima raspolaže, za potrebe realizacije uvođenja sistema elektronske naplate vozne karte“, zaključuje se u Odluci. Nije poznata cijena elektronske vozne karte za jedan dan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *