3 važne lekcije o novcu koje svako dete treba da nauči

Dodajte komentar

Preduzetnici su blago iz kojeg treba da učimo i kada su djeca u pitanju. Važno je da im ne stvorimo ideju da je novac sve u životu ili da treba da ga provedemo večito radeći za druge.

Preduzetnička putovanja obično se započinju u poznim godinama. Mlade generacije su nešto drugačije. Svojim startapima su spremni da sami kreiraju svoj poslovni put i zato je važno da roditelji budu uz djecu i utiču na njih.

Iako djeluje da priča o novcu nije za djecu, nemojte ih potcjenjivati i na vrijeme ih uvedite u život nekim od ovih vrijednih lekcija o novcu:

Budžetiranje
Većina djece će od roditelja tražiti da im kupe slatkiše, igračke i druge đakonije šoping centra. Ukoliko vaša djeca postanu zahtjevna u tom pogledu upoznajte ih sa tim da je novac ograničen. Objasnite im da roditelji moraju da prvo rade kako bi zaradili novac kojim će kupovati. Ukoliko vaš budžet to dozvoljava kažite im da trenutno moraju da se odluče samo za jednu od svih pobrojanih stvari. Takođe, objasnite im posljedice kupovine nečega što ne možete da priuštite koje vode do toga da ne možete da kupite nešto što je mnogo važnije u životu.

Na taj način djeca će naučiti kako da prioritetizuju. Čak iako imate mnogo novca ovo je važna lekcija za vaše dijete.

Ideja: Dajte djetetu određenu količinu novca i pošaljite ga u prodavnicu slatkiša ili grickalica. Neka sami odluče šta žele, najviše, jer nemaju dovoljno novca za sve, i neka sami upravljaju malim budžetom.

Isplati se kupovati
Generalno, djeca se zalijepe za prvu atraktivnu igračku koju vide u prodavnici igračaka. Ovo je dobra prilika da ih naučite o odlaganju kupovine i kako da odvojite više vremena da uporedite sa drugim prodavnicama ili nađete alternativu. Objasnite im zašto im odmah ne kupujete ono što žele kako ne biste dobili napade bijesa u prodavnici. Tako ćete naučiti dete da bude strpljivo, da ne brza i da se malo uloženog truda može mnogostruko isplatiti.

Ideja: Povedite djecu u mjesečnu kupovinu i ponesite spisak. Neka i sami odlučuju šta vam je potrebno u kući. Dajte djeci listu i neka sami odlučuju koje će brendove kupiti. Ipak vi vodite finalnu riječ o tome šta ulazi u korpu, objašnjavajući im zašto.

Vrijeme je zlato
Djeca moraju da shvate da nekada imaju samo 24 časa da obave produktivne stvari inače je ’prošao voz’. Isto je i sa raspustom. Mogu da rade šta hoće, da idu na prakse, odmore, da volontiraju, da imaju honorarni posao, da ne rade ništa ili da unaprijed uče gradivo za sljedeću godinu. Važno je da shvate da njihove odluke utiču na njihovu budućnost.

Ideja: Tražite od djeteta da napiše listu stvari koje želi da uradi za vikend ili tokom raspusta. Sjedite i brejnstormujte sa njima kakve to posljedice na njihovu skoriju budućnost može imati. Neka razumijeju koncept upravljanja vremenom i samounapređenja.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *