Vještačka mogla bi eliminisati potrebu za razgovorima za posao

Dodajte komentar

Kompanija Opportunity pokušava uz pomoć vještačke inteligencije da eliminiše potrebu za razgovorima za posao. Možda zvuči nerealno, ali Opportunity je kompanija koja vodi društvenu mrežu.

Skenirajući milione online CV-a kompanija se oglašava kao mreža koja vas povezuje s ljudima koje biste trebali upoznati, a ne s onima koje već znate. Njihov algoritam može, recimo, pretražiti LinkedIn i pronaći odgovarajuće kandidate za posao. On će velikom brzinom pretraživati struke, znanja, vještine, dosadašnja radna mjesta i slično kako bi izbacio odgovarajuće rezultate. Kroz mašinsko učenje spomenuti algoritam će pronaći vezu među ljudima koje ste ranije zapošljavali te će moći umjesto vas odraditi pregledanje biografija i ponuditi vam manji broj ljudi koji odgovaraju praznom radnom mjestu. Mogućnosti doista idu do granice da više nećete morati niti održati intervju s potencijalnim zaposlenim.

Ovo posljednje možda neće baš svima djelovati dobro u samom početku. Kod traženja radnika ljudski je kontakt, barem tako danas gledamo na to, neophodan. Posebno ako uzmemo u obzir da ta nova osoba mora raditi u timu, komunicirati s određenim brojem kolega i važno je u razgovoru osjetiti kakve su socijalne vještine, koje određuju kvalitet timskog rada, kod čovjeka kojeg biste zaposlili. Nije to nimalo upitno, ali… Zahvaljujući mašinskom učenju nemojmo odbaciti mogućnost da bi vještačka inteligencija uskoro mogla odraditi i razgovor s kandidatom umjesto vas. Razvoj tehnologije govori da će računari vrlo brzo i to moći da nauče.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *