Kamata na plaćanje kreditnim karticama u Brazilu 475,8 odsto

Dodajte komentar

Trocifrena godišnja kamatna stopa na kreditne kartice u Brazilu prisiljava mnoge kupoholičare da odustanu od kupovina čak i u sezoni šoping groznice.

Prosječna godišnja kamatna stopa na plaćanje kreditnim karticama u Brazilu dostigla je u oktobru ove godine 475,8 odsto, prema podacima centralne banke, piše agencija “Blumberg”.

Istovremeno, poslovne banke u SAD naplaćivale su u prosjeku godišnju kamatu od 12,5 procenata u avgustu, prema posljednjim dostupnim podacima banke Federalnih rezervi.

Vlada predsjednika Mišela Temera signalizirala je da želi da se uhvati u koštac sa nevjerovatno velikom razlikom između brazilske referentne Selic kamatne stope, koja je trenutno na nivou od 13,75 odsto – i prosječne godišnje kamate na kreditne kartice koja znatno premašuje 450 procenata.

Kombinacija relativno koncentrisanog bankarskog sektora, visok rizik od bankrota i nedostatak pravovremenih zakonskih mehanizama koji bi primorali dužnike-neplatiše da izmiruju dugovanja – za Brazilce ogrezle u dugovima nije nikakva novina. Ali, svakako je alarm koji dodatno upozorava na urgentnost rješavanja nagomilanih problema pošto zemlja prolazi kroz sedmo uzastopno tromjesečje recesije, piše “Blumberg”.

Prošle nedjelje, Temer je predstavio paket mikro-ekonomskih mjera usmjerenih na podsticanje rasta. Među njima je i predlog za smanjenje preteranih naknada za kreditne kartice.

Brazilski list “O Estado de Sao Paulo” izvijestio je da predsjednički ekonomski tim počinje sa pritiskom na državne banke da snize kamatne stope kako bi se podstakla konkurent s privatnim sektorom.

Prema članku, koji se poziva na anonimne izvore, pristup Temerove vlade u rješavanju ovog problema razlikovaće se od prethodnih, neuspjelih pokušaja Dilme Rusef da prisili banke da snize troškove kreditiranja, jer neće uključivati nikakve direktne intervencionističke mjere.

Ipak, kako dodaje ovaj dnevnik, iskustvo iz prošlosti sugeriše da je mala vjerovatnoća da će taj posao biti jednostavan.

“Blumberg” navodi da se očekuje da će centralna banka govoriti o ovoj temi u utorak na konferenciji za novinare.

Odbor za finansije i poresku politiku brazilskog Kongresa takođe razmatra mjere za ograničenje iznosa kamate koju naplaćuju operateri kreditnih kartica u Brazilu, a jedan od članova odbora predlaže uvođenje gornje granice za kamatu od 12 odsto godišnje, piše njujorška agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *