Mjere štednje u Portugaliji: Porez na vile sa lijepim pogledom

Portugalija će vlasnicima kuća s lijepim pogledom i bogatom osunčanošću nametnuti novu dažbinu, povećavajući im poresku osnovicu, objavljeno je u Službenom glasniku.

Porez na takve kuće i stanove će time biti povećan do 20 odsto u slučaju kada kuća ili stan ima lijep pogled, za šta se do sada plaćalo pet odsto što je već izazivalo gnijev udruženja potrošača i vlasnika.

Sve ukazuje na to da će sljedeći korak biti da se oporezuje kiseonik koji udišemo“, rekao je predsjednik Udruženja vlasnika nekretnina Portugalije Antonio Farias Markes.

Odlučno smo protiv tih mjera jer se zasnivaju na subjektivnom kriterijumu. Pogled iz kuće može se različito ocjenjivati“, rekao je za AFP Ernesto Pinto, stručnjak za porez iz Udruženja potrošača DECO.

S druge strane, vlasnici kuća iz kojih se vidi neko groblje ili industrijsko postrojenje, dobiće smanjenje poreza na imovinu do 10 odsto, a do sada je to bilo pet procenata.

U početku će povećanje važiti za sve stambene nekretnine koje su predmet poreza na imovinu, a potom će se ograničiti samo na kuće skuplje od 250.000 eura, što je rezultat amandmana poslanika Komunističke stranke.

Povećanje osnovice je uvedeno „kriterijumom socijalne pravde“, tvrdi Žoao Galambaš, portparol vladajuće Socijalističke partije. „Neshvatljivo je da neko ko živi u podrumu i neko ko stanuje na spratu sa odličnim pogledom plaćaju potpuno isti porez“, istakao je on.

Check Also

Tim Kuk postao milijarder, Apple blizu dva biliona dolara

Izvršni direktor Applea, Tim Kuk, pridružio se klubu milijardera, nakon što su akcije ove kompanije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *