“Rast globalnih kamatnih stopa može koštati mnoge države”

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi upozorio je evropske lidere da bi kombinacija rasta globalnih kamatnih stopa i ekspanzivnih mjera mogla da pojača slabosti eurozone, iako on ima optimističnu viziju oporavka monetarnog bloka.

Draghi je naveo izbore u 2017, usporavanje reformi i nepridržavanje nekih država budžetskih propisa eurozone kao faktore koji bi mogli da zaprijete povampirenjem prilika koje podsjećaju na turbulentne godine od 2010, rekao je za “Bloomberg” jedan zvaničnik EU koji nije želio da bude imenovan.

Predsjednik ECB je govorio o ekonomskoj situaciji na sastanku šefova država i vlada u četvrtak u Briselu, konstatujući da bi veće kamatne stope mogle na kraju da koštaju države koje nisu uspjele da smanje budžetske deficite većih troškova.

Što se tiče opštih izgleda, rekao je da se stanje popravilo u svim djelovima eurozone u odnosu na početak 2016. godine, uz skok investicija i potrošnje koje je podržala monetarna politika ECB-a.

Draghi je onaj, i uvjek je bio onaj koji je sprečavao finansijsko urušavanje”, rekao je Ričard Barvel (Richard Barwell), ekonomista u BNP Paribas Investment Partners u Londonu.

Međutim, “čak ni Draghi ne može zauvjek da štiti države”, naveo je on dodajući da “globalni faktori mogu da poguraju naviše prinose na obveznice”.

Draghi je rekao da je 2017. bremenita rizicima, pošto će se pun uticaj Bregzita i izbora Donalda Trampa za predsjednika SAD tek ispoljiti.

Povećanje kamatnih stopa moglo bi da obnovi pritisak na zemlje s visokim dugovima koje nisu uspjele da konsoliduju svoje budžete”, rekao je on. Taj pritisak bi mogao da se proširi na cijeli region, pošto se ekonomski jaz među zemljama povećava i strukturne reforme zastaju.

Napominjući da će se rast cijena značajno ubrzati idućih mjeseci na bazi viših cijena nafte, Draghi je naglasio da bazna inflacija u eurozoni i dalje ne ubrzava, zbog čega je ECB produžila svoj program podsticaja smanjivši istovremeni obim mjesečnih kupovina aktiva na 60 milijardi eura, prenosi agencija “Bloomberg”.

Check Also

Prosječna zarada u junu 530 eura

Prosječna zarada (bruto) u junu u Crnoj Gori iznosila je 792 eura, dok je prosječna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *