Pregled štampe za 19. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Kriza opet na leđima građana

I Vlada Duška Markovića poštedjela je bogataše i investitore time što je odlučila da ih ne optereti dodatnim dažbinama i da zadrže sve privilegije u 2017. godinu.

Akcionarima treba platiti veću cijenu

Vještak ekonomsko finansijske struke Hamid Šabović Privrednom sudu je poslao odgovor na prigovor tuženih ZIF Eurofonda i DZU Euroinvesta u kojem ostaje pri ranijem nalazu, odnosno procjeni njihovog duga prema akcionarima.

Otpremnine za penzionere Bijele, a za kapovce nema

Bivši radnici Brodogradilišta Bijela, koji su nakon stečaja te kompanije otišli u penziju, dobili su prošle sedmice otpremnine, a bivši radnici Kombinata aluminijuma, koji po istom zaključku Vlade treba da dobiju otpremnine još čekaju.

Traže naknadu za HLT

Vrhovni sud Crne Gore odbio je kao neosnovan zahtjev za revizijom sudskog postupka kojim je pravosnažno odbijen zahtjev biznismena Denisa Mandića protiv kompanije Provladex i Branka Perovića, a kojim se tražilo oglašenje ništavim ugovora o kupoprodaji udjela u društvu Prima, koje upravlja HLT fondom, a koji je zaključen između tuženih 2010. godine.

Dnevne novine

Turistička inspekcija obavila 3.970 pregleda

Turistička inspekcija je u periodu od jula prošle do juna ove godine obavila ukupno 3.970 inspekcijskih pregleda, u toku kojih je utvrdila 1.070 nepravilnosti.

Smanjuju naknade za majke i plate funkcionerima

Vlada Crne Gore, na jučerašnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, utvrdila je Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2017. godinu, koji sadrži i Predlog mjera sanacije visine javnog duga i budžetskog deficita za period 2017 – 2021. godina. Budžet za 2017. godinu iznosi 2.005.950.010 eura, a koncipiran je na način da se budžetska tekuća potrošnja u potpunosti finansira iz izvornih prihoda.

EasyJet leti i iz Švajcarske za Tivat

Najveća britanska low-cost avio kompanija EasyJet potvrdila je da će dogodine uvesti još jednu sezonsku liniju za Crnogorsko primorje, i to iz Švajcarske, na relaciji Ženeva-Tivat.

Dan

Budžet 2.005 milijardi eura

Vlada je juče usvojila Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu u iznosu od 2.005 milijardi eura, koji, kako je saopšteno, sadrži i Predlog mjera sanacije visine javnog duga i budžetskog deficita za period od 2017. do 2021. godine. Ministar finansija Darko Radunović nakon sjednice Vlade kazao je da je Predlog zakona o budžetu u odnosu na ovogodišnji rebalans budžeta manji oko 25 miliona, a u odnosu na Zakon o budžetu za ovu godinu 119 miliona eura.

ECB da čuva stabilnost cijena

Evropska centralna banka (ECB) mora ostati pri svom mandatu očuvanja stabilnosti cijena, a ne da djeluje pod uticajem politike, saopštio je guverner Bundesbanke Jens Weidmann.

Arapi kriju projekat i građevinsku dozvolu

Investitor u Novom duvanskom kombinatu, kompanija BMJ industriz FZ LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, neće uspjeti da u predviđenom roku od godinu završi gradnju nove fabrike, sudeći po stanju na terenu koji je juče obišla ekipa “Dana.

Pobjeda

Radovi na auto-putu napreduju tri metra dnevno

Na prioritetnoj trasi auto-puta Bar Boljare od Smokovca do Mateševa trenutno se najviše radi na tunelima Vjeternik i Jabučki krš, kao i mostu Moračica, prenosi RTCG. Na toj trasi auto-puta nalazi se ukupno 16 tunela. Najzahtjevniji i najduži je Vjeternik. Jedna cijev ovog tunela duga je 3.030 metara, a druga 2.850. RTCG navodi kako radnici kineskog CRBC-a napreduju u obije cijevi tunela Vjeternik tempom od tri metra dnevno.

Za gradnju kolektora kredit KfW banke od 35 miliona eura

Projekat vijeka za Podgoricu je kolektor za prečišćavanje otpadnih voda. To je najvažniji prioritet za 2017. i u stalnim su razgovorima sa Njemačkom razvojnom bankom, koja treba da bude glavni partner kazao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

Niže naknade za majke i plate funkcionera, a veće akcize na gorivo

Vlada je odlučila da u narednoj godini smanji plate funkcinonera za osam osto, ukine minuli rad, smanji naknade za majke sa troje i više djece sa 336 na 264 i sa 192 na 144 eura, a akcize na gorivo poveća za devet centi kazao je potpredsjednik za ekonomsku politiku Milutin Simović nakon jučerašnje sjednice Vlade kojaje usvojila budžet za narednu godinu, a koji iznosi 2,005 milijardi eura – 119 miliona manje od ovogodišnjeg budžeta, a 25 miliona od rebalansa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *