Masivan rast popularnosti: Investiranje u ETF-ove je hit

Dodajte komentar

Investiranje u pasivne investicione proizvode, kao što su ETF-ovi (Exchange Traded Fund) ne jenjava.

Od 2003. do 2015. godine globalni volumen imovine pod upravljanjem ovih fondova dostigao je iznos od 2,88 triliona američkih dolara, distribuiranih na ukupno 4.396 pojedinačnih proizvoda, što predstavlja povećanje od 14 puta.

Prema konsultantskoj firmi PwC do kraja marta naredne godine imovina bi mogla premašiti brojku od tri triliona dolara. PwC navodi i da postoje znaci koji ukazuju na rast i u narednih pet godina, pa bi se volumen imovine “parkovane” u ETF-ovima mogao udvostručiti i 2021. godine iznositi više od sedam milijardi dolara.

U finansijskom svijetu ETF-ovi bilježe masivan porast popularnosti i samo u 2016. godini rast iznosi gotovo 60 posto“, kaže Mihir Kapadia, direktor Sun Global Investmentsa.

ETF-ovi imaju znatno niže provizije za upravljanje od klasičnih aktivno upravljanih investicionih fondova, a u pravilu i niže provizije za upravljanje od indeksnih fondova.

Na globalnom planu dominira nekoliko ETF igrača, od kojih je najjači BlackRock koji je u prošloj godini imao tržišni udio od 38 posto.

Kao rezultat rasta, ETF industrija ostvaruje sve veći uticaj na velike, javno trgujuće globalne korporacije širom svijeta.  Tako su top 3 ETF provajdera, BlackRock, State Street i Vanguard, zajedno najveći dioničari 90 posto kompanija koje se nalaze u sastavu S&P 500 indeksa na Wall Streetu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *