Vlada smanjila plate javnim funkcionerima i naknade za majke sa troje djece

Dodajte komentar

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o smanjenju zarade javnim funkcionerima za osam odsto, a biće smanjene i naknade za majke sa troje djece.

Što se tiče zarada ostalih zaposlenih u državnoj upravi nema promjena, dok će naknade za majke sa 336 eura biti smanjene na 264, a one sa 292 eura na 144.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović kazao je na konferenciji za novinare da teret moraju da podijele svi i da su svi solidarno dali svoj doprinos.

Sigurno smo da će imati odnos razumijevanja. Ovo nije demagogija, već činjenice. Prirodno je da treba poći od sebe, od donosioca odluka”, dodao je on.

Istakao je da nema povećanja poreza, niti smanjenja plata u prosvjeti i zdravstvu.

Nijesmo rezali gdje je najtanje, već smo sebi najviše rezali”, konstatovao je Simović.

On je najavio i povećanje nove akcize na gorivo za devet centi. Tako će se uvesti dodatna akciza od devet centi po litru svih mineralnih goriva.

PDV na kompjutere i na ostalu računarsku opremu se povećava sa sadašnjih sedam na 19 odsto, a krizni porez od dva odsto na zarade preko 480 eura ostaje i u narednoj godini.

Simović je konstatovao da Vlada od novih akciza na gorivo očekuje prihod od 32 miliona eura, a od smanjenja zarada funcionerima očekuje se ušteda od 1,6 miliona eura, dok od smanjenja socijalnih naknada 16,5 miliona eura.

Kao dio prijedloga budžeta, usvojen je i sanacioni plan koji treba da smanji javni dug i deficit koji Crna Gora ima, odnosno poboljša kreditni rejting zemlje.

Bilo je više sugestija da se to učini. Opcije su bile povećanje stope PDV-a, poreza na dohodak fizičkih lica, obustava usklađivanja penzija ili da se smanje socijalna davanja. Ali, nijesmo se opredijelili ni za jednu od ovih opcija”, zaključio je Simović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *