Kredit za autoput veći za 163 miliona

1 komentar

Zbog jučerašnjeg rasta dolara prema euru od oko 2,6 odsto crnogorski kredit za autoput od 944 miliona dolara sada vrijedi 906 miliona eura, odnosno 163 miliona eura više nego prije dvije godine kada je odobren.

Kurs dolara na svjetskim valutnim tržištima porastao je nakon što su preksinoć američke Federalne rezerve povećale referentnu kamatnu stopu sa 0,5 na 0,75 odsto.

Kada je Vlada potpisala ugovor o kreditu sa kineskom Eksim bankom u oktobru 2014. godine euro je bio 1,27 dolara, pa je kredit vrijedio 743 miliona eura.

Evropska centralna banka juče je vrijednost eura prema dolaru zaključila na 1,0419, pa kredit sada vrijedi 906 miliona eura.

Na valutnom tržištu Forelcs euro je nastavio da pada pa je dostigao i iznos od 1,037 dolara, što je najniže od 2003. godine.

Analitičari očekuju da će dolar nastaviti da raste i da bi uskoro mogao da se izjednači sa eurom. Za to postoje dva razloga jačanje američke ekonomije zbog čega je FED podigao kamate i dugoročne mjere Evropske centralne banke koja želi da smanji vrijednost eura lcako bi podstalcla izvoz iz EU.

Kada je od tada prvi put došlo do značajnijeg rasta dolara početkom 2015, iz Ministarstva finansija su saopštili da će pronaći mjere zaštite od valutnog rizika do početka otplate glavnice krajem 2020. godine.

Tadašnji ministar Radoje Žugić u martu 2015. kazao je da ne strahuje da će država imati štetu zbog kursnih razlika kada počne da vraća kredit, jer kao ekonomista ne može da prihvati da će monetarna politika SAD u narednom periodu biti snažan dolar i smanjenje konkurentske moći.

Od ovog kredita, zbog kašnjenja izgradnje autoputa, do sada je povučeno 188 miliona dolara. Taj iznos je prije dvije godine vrijedio 148 miliona eura, a sada 180 miliona. Za sada samo ovaj iznos se računa u javni dug. Naredne godine se očekuje intenziviranje radova za koje bi od kredita trebalo povući oko 200 do 250 miliona dolara, što će značajno uticati na rast javnog duga a i gubitak od kursne razlike tada će biti značajniji.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *