Odložena rasprava o budžetu za 2017.

Dodajte komentar

Vladine komisije za ekonomsku politiku i politički sistem odložile su razmatranje Nacrta zakona o budžetu za 2017. godinu i plana sanacije javnog duga zbog dodatnih usaglašavanja.

Sjednica komisija trebalo je da bude održana juče, ali je, kako su Vijestima rekli iz Vlade, odložena za petak.

Vlada je trebalo da utvrdi predlog najvažnijeg ekonomskog akta za narednu godinu prije mjesec (15. novembra). Razlog kašnjenja je to što se čekao novi saziv izvršne vlasti koja je formirana krajem novembra.

Ovogodišnjim budžetom predviđeni su primici od 2,12 milijardi eura, a nedostajuća sredstva 667,14 miliona eura. Nakon rebalansa, koji je usvojen krajem novembra, ukupni primici budžeta su smanjeni na 2,031 milijardu eura, a nedostajuća sredstva na 547,4 miliona eura.

Kapitalni budžet je sa 338,5 miliona eura nakon rebalansa smanjen na 115,7 miliona. Smanjenje je urađeno zbog kašnjenja izgradnje autoputa, što je uslovilo niži budžetski deficit nakon rebalansa (129,61 milion) i smanjenje nedostajućih sredstava.

Sastavni dio rebalansa je novo zaduženje od 100 miliona eura na domaćem tržištu kroz emisiju obveznica, a očekuje se da izvorni prihodi budu povećani za oko 25 miliona zbog bolje naplate poreza.

Razlozi zbog kojih je urađen rebalans budžeta su nedostatak novca za isplatu naknada majkama sa troje i više djece i za plate zaposlenima u javnom sele-‘ toru, kao i zahtjevi potrošačkih jedinica za novcem koji im nedostaje za izmirenje prispjelih obaveza, a što nije bilo planirano ovogodišnjim budžetom.

Za isplatu naknada majkama sa troje i više djece, plata i neizmirenih obaveza potrošačkih jedinica, rebalansom su u odnosu na aktuelni budžet tekući izdaci povećani za oko 40 miliona eura, a budžet državnih fodova za oko 50 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *