Wall Street i dalje bilježi rekorde

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak svi najvažniji indeksi dostigli nove najviše nivoe u istoriji jer se nastavlja trend rasta cijena dionica podstaknut pobjedom Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima.

Dow Jones ojačao je 0,58 posto, na 19.911 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,65 posto, na 2.271 bod, a Nasdaq indeks 0,95 posto, na 5.463 boda.

Sva tri indeksa zabilježila su juče nove rekorde, pri čemu se Dow Jones primakao granici od 20.000 bodova na manje od 100 bodova.

Od 8. novembra, kada je Trump pobijedio u trci za Bijelu kuću, taj je indeks skočio oko 9 posto jer se ulagači nadaju da će novoizabrani predsjednik ispuniti svoja obećanja o smanjenju poreza i labavljenu regulacija u pojedinim sektorima, što bi trebalo ubrzati rast ekonomije.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P indeksa cijene su dionica juče porasle, pri čemu je tehnološki sektor ojačao 1,2 posto. Među najvećim su dobitnicama bile dionice Applea i IBM-a s rastom cijene od oko 1,7 posto.

Tehnološki sektor posljednjih je nedjelja zaostajao za rastom nekih drugih sektora, kao što su finansijski i industrijski, koji bi mogli najviše profitirati od najavljenih Trumpovih politika.

Možemo vidjeti da se uspon cijena dionica sada širi i na druge sektore. Ako ste optimistični u vezi tržišta, tehnološke dionice djeluju privlačno“, kaže Michael O′Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading.

Uspon cijena nastavljen je, premda se očekuje da će čelnici američke centralne banke danas nakon dvodnevne sjednice, povećati ključne kamatne stope.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji gotovo 100 posto izgleda da će Fed, po prvi puta nakon godinu dana, povećati ključne kamate za četvrtinu procenta, u raspon između 0,25 i 0,50 posto.

Povećanje kamata obično loše utiče na tržište dionica, no ovoga puta analitičari kažu da je najveća svjetska ekonomija dovoljno snažna da bi izdržalo povećanje cijene novca.

Ulagači su ohrabreni zahvaljujući očekivanjima da će Trump i Kongres pod kontrolom republikanaca uvesti politike podsticanja rasta ekonomije. Očekujemo, takođe, blago jačanje inflacije i dalji rast plata“, kaže Terry Sandven, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Kaže i da se s nestrpljenjem očekuje saopštenje Feda o procjenama daljih ekonomskih kretanja i hoće li sadržaati neke značajnije promjene, s obzirom na najavljene Trumpove politike.

I na evropskim berzama cijene dionica juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,13 posto, na 6.968 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,84 posto, na 11.284 boda, a pariški CAC 0,91 posto, na 4.803 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *