UniCredit dijeli 14 hiljada otkaza i zatvara 944 poslovnice

Strategija UniCredit grupacije za sljedeće dvije godine ne uključuje prodaju podružnica u centralnoj i istočnoj Evropi, već upravo suprotno – njihov organski rast, objavljeno je uoči Dana investitora koji se održava u Londonu, izvještava Poslovni dnevnik.

Banka je najavila i nužnu dokapitalizaciju, tešku 13 milijardi eura, no kapital će se namaknuti izdanjem novih dionica. Odluka o tome trebala bi se službeno donijeti u januaru.

Dio potrebnog kapitala će “dokapati” od prodaje nekih članica grupe. UniCredit grupa je upravo, uz poljsku podružnicu banku Pekao koju je prodala osiguravatelju PZU, francuskom Amundiju, prepustila i svoj ogranak za upravljanje imovinom Pioneer Investments.  Za Pekao su dobili 2,5 milijarde eura, za Pioneer još 3,5 milijardi – ukupno šest milijardi eura.

Juče najavljeni plan restrukturiranja, koji bi trebao banku postaviti na zdrave noge, koštaće ih 12,2 milijarde eura, a uključuje i rezanje 14 hiljada radnih mjesta od ukupno 101 hiljadu, zatvaranje 944 od 3.800 poslovnica, od čega najviše u Italiji, pokrivanje velikog dijela lošeg portfolija i podizanje adekvatnosti kapitala sa 10,5 na najmanje 12,5 posto.

Već su postigli dogovor o prodaji 17,7 milijardi dolara loših kredita američkim investitorima Fortress Investment Groupu i Pimcu. Istovremeno, namjeravaju da pojednostave i modernizuju proizvode i IT procese.

Nakon objave, dionice UniCredita prvo su pale na pet posto, no nakon što su prezentirani detalji strategije, porasle su gotovo osam posto.

Indikator

Check Also

Telekom: Osim besplatnih gigabajta, otključani i Extra TV kanali

Nakon besplatnog interneta koji za slobodne dane povodom Dana nezavisnosti poklanjaju korisnicima, Crnogorski Telekom je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.