UniCredit dijeli 14 hiljada otkaza i zatvara 944 poslovnice

Dodajte komentar

Strategija UniCredit grupacije za sljedeće dvije godine ne uključuje prodaju podružnica u centralnoj i istočnoj Evropi, već upravo suprotno – njihov organski rast, objavljeno je uoči Dana investitora koji se održava u Londonu, izvještava Poslovni dnevnik.

Banka je najavila i nužnu dokapitalizaciju, tešku 13 milijardi eura, no kapital će se namaknuti izdanjem novih dionica. Odluka o tome trebala bi se službeno donijeti u januaru.

Dio potrebnog kapitala će “dokapati” od prodaje nekih članica grupe. UniCredit grupa je upravo, uz poljsku podružnicu banku Pekao koju je prodala osiguravatelju PZU, francuskom Amundiju, prepustila i svoj ogranak za upravljanje imovinom Pioneer Investments.  Za Pekao su dobili 2,5 milijarde eura, za Pioneer još 3,5 milijardi – ukupno šest milijardi eura.

Juče najavljeni plan restrukturiranja, koji bi trebao banku postaviti na zdrave noge, koštaće ih 12,2 milijarde eura, a uključuje i rezanje 14 hiljada radnih mjesta od ukupno 101 hiljadu, zatvaranje 944 od 3.800 poslovnica, od čega najviše u Italiji, pokrivanje velikog dijela lošeg portfolija i podizanje adekvatnosti kapitala sa 10,5 na najmanje 12,5 posto.

Već su postigli dogovor o prodaji 17,7 milijardi dolara loših kredita američkim investitorima Fortress Investment Groupu i Pimcu. Istovremeno, namjeravaju da pojednostave i modernizuju proizvode i IT procese.

Nakon objave, dionice UniCredita prvo su pale na pet posto, no nakon što su prezentirani detalji strategije, porasle su gotovo osam posto.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *