Najveća poreska utočišta su Bermuda, Kajmanska ostrva i Holandija

1 komentar

Svake godine multinacionalne kompanije izbjegavanjem plaćanja poreza lišavaju zemlje najmanje 100 milijardi dolara (oko 95 milijardi eura), navodi dobrotvorna organizacija Oxfam.

Iznos je, prema Oxfamu dovoljan za školovanje svih 124 miliona djece koja ne pohađaju školu, kao i za plaćanje zdravstvene zaštite, čime bi se svake godine spriječila smrt šest miliona djece. Korporativni profiti rastu, ali ne i prihodi od oporezivanja, navodi se u izvještaju.

Izvještaj sadrži popis petnaest najvećih poreskih utočišta u svijetu, koje pomažu kompanijama da izbjegnu plaćanje poreza. Prvo mjesto zauzeli su Bermudska ostrva, a slijede Kajmanska ostrva, Holandija, Švajcarska i Singapur. Iza njih su Irska, Luksemburg, Curacao, Hong Kong, Cipar, Bahami, Jersey, Barbados, Mauricijus i Britanska Djevičanska Ostrva.

Esme Berkhout iz Oxfama rekao je da poreska utočišta pomažu kompanijama da države oštećuju za milijarde dolara. “To dovodi do nepravednog ekonomskog sistema sistemom koji milionima ljudi oduzima mogućnosti za bolji život“.

Mnoga od područja na listi su takođe uključena u poreske skandale. Irska je tehnološkog diva Apple, koji ima svoje evropsko sjedište u toj zemlji, “prisilila” da plati samo 0,005 posto poreza.

Područja na popisu osiguravaju korporacijama izuzetno niskim ili čak nultim poreznim stopama, velikodušnim poreznim olakšicama i drugim pogodnostima mogućnost da izbjegnu fer doprinos opštem dobru. “Poreska utočišta su središte destruktivne poreske konkurencije. Neophodno je ovakvu praksu hitno ukinuti“, rekao je Oxfamov stručnjak Tobias Hauschild.

Organizacija u izvještaju opaža nastojanja politike da uredi to područje. Grupa ekonomski najrazvijenijih zemalja G20 i OECD, na primjer, pokrenuli su inicijativu da se Appleu, Googleu i drugim gigantima digitalnog doba oteža migracija dobitaka.

Indikator

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *