UniCredit prodao Pioneer fond Amundiju za 3,55 milijardi dolara

Najveća italijanska banka UniCredit postigla je dogovor s francuskim Amundijem o prodaji svog ogranka za upravljanje imovinom Pioneer Investments, za 3,55 milijardi dolara.

Dogovor, koji uključuje posebnu dividendu od 500 miliona eura koja će biti isplaćena UniCreditu, predstavlja jedan od pokušaja novog izvršnog direktora Jeana Pierra Mustiera da ojača kapitalnu bazu te banke.

Prodaja Pioneera dogovorena je uoči predstavljanja strateškog plana UniCredita u utorak, koji bi, prema Reutersovim izvorima, trebao uključivati izdanje novih dionica u vrijednosti do 13 milijardi eura, što će biti veliki test povjerenja investitora u italijanski bankarski sistem u cjelini.

Unicredit, koji posluje u 17 zemalja i jedina je italijanska banka od strateške važnosti za stabilnost globalnog finansijskog sistema, treba da ojača svoj bilans kako bi zadovoljio stroge propise regulatora za takve velike banke.

Prošlog četvrtka UniCredit je izvijestio o prodaji 33-postotnog udjela u poljskoj banci Pekao, čime je prikupio više od 2,5 milijardi eura, dok je u oktobru za 550 miliona eura prodao 20-postotni udio u brokerskoj kući FinecoBank.

Amundi je vodio ekskluzivne pregovore s Unicreditom nakon što je iz trke za Pioneer istisnuo konzorcijum predvođen italijanskom poštom Poste Italiane, te drugi, predvođen Ameriprise Financialom.

Kako su potvrdili izvori, Amundijeva ponuda je bila najveća, a takođe je ponuđen i najbolji ugovor za distribuciju Pioneerovih finansijskih proizvoda. Pioneer je šesti fond u Evropi po vrijednosti imovine pod upravljanjem, od otprilike 225 milijardi eura.

Amundi, koji je u većinskom vlasništvu francuske banke Credit Agricole, kupnjom Pioneera ojačaće vodeću poziciju u Evropi, smanjiti troškove poslovanja i povećati zaradu.

Pionner će ojačati Amundijevu ponudu, proširiti distribucijske kanale i mrežu te stvoriti značajnu sinergiju. To će potvrditi Amundijevu poziciju kao evropskog lidera u upravljanju imovinom i po veličini i po profitabilnosti“, poručio je Xavier Musca, predsjednik Amundija.

Nakon te transakcije, Amundi će imati 1.276 milijardi eura imovine pod upravljanjem, po čemu će biti osmi po veličini upravljač imovinom u svijetu, poručila je ta francuska kompanija.

Check Also

Ziraat bank Montenegro zapošljava: Glavni službenik za informacionu bezbjednost

Ziraat bank Montenegro AD raspisuje oglas za izbor:   Glavni službenik za informacionu bezbjednost – 1 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.