SWIFT se nalazi u riziku od hakerskih napada skoro godinu dana

Dodajte komentar

Hakeri uspijevaju u napadima na globalni finansijski transferni sistem i u krađi sredstava, što je posljedica njihove sofisticiranije takitke, a porast napada i krađa se bilježi od februara prošle godine kada su s računa centralne banke Bangladeša uspjeli ‘skinuti’ 81 miliona dolara, stoji u službenom i dosad povjerljivom pismu koje je međunarodna organizacija SWIFT poslala bankama širom svijeta.

SWIFT, organizacija zadužena za svjetsku mrežu finansijskih transakcija između banaka i drugih finansijskih institucija, u pismu upozorava banke na rastuću prijetnju za njihove sisteme. Kako se pritom ističe, napadi i nove hakerske taktike rezultiraju kontinuiranom ranjivošću SWIFT-ove mreže, kojom se dnevno ‘vrte’ hiljade milijardi dolara.

Prijetnja je stalna, prilagodljiva i sofisticirana – i nema namjeru da stane“, stoji u pismu SWIFT-a poslatom početkom novembra bankama koje su im klijenti, a u čiji posjed je došao Reuters.

Objava pruža nove dokaze da se SWIFT nalazi u riziku od napada gotovo godinu dana od krađe finansijskih sredstava s računa centralne banke Bangladeša pri Federal Reserve Bank u New Yorku. Lopov bez presedana prislio je regulatore širom svijeta da postrože uslove sigurnosti, a usred globalne istrage FBI-a, Interpola i bangladeških vlasti.

Banke koje koriste SWIFT mrežu, što uključuje i centralne i komercijalne banke, bile su pogođene ‘značajnim’ brojem napada – osim bangaldeške krađe, a otprilike petina njih je rezultirala krađom sredstava, rekao je u utorak u intervjuu Reutersu voditelj SWIFT-ovog programa sigurnosti klijenata Stephen Gilderdale.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *