Euro je bio ozbiljna greška, tvrde nobelovci

Oliver Hart, britanski profesor sa Harvard Univerziteta i poznati nobelovac, izjavio je da je Brisel otišao predaleko u centralizaciji i da bi trebalo da napusti takvu politiku, ukoliko misli da EU opstane. U suprotnom može kolapsirati.

28 članica EU nije dovoljno homogeno, te se ne može smatrati jednim entitetom, tako da je pokušaj da se svi objedine u jednom bio greška” navodi ovaj profesor. “Dislociranje određenih nadležnosti na države članice može povratiti kontrolu nad nekim ključnim segmentima, kao što su slobodna trgovina i kretanje radnika”.

Euro je takođe bio greška, kao što sam tvrdio od početka. Bilo bi pametnije napustiti sistem jedne valute, kao što su to uradili i Britanci”.

Ovaj stav dijeli i Hartov kolega finski ekonomista Bengt Holmstrom sa MIT univerziteta, koji navodi da EU mora redefinisati svoje prioritete, ograničiti svoje aktivnosti i regulatorna prava, te se fokusirati na esencijalne stvari. Ova dva profesora su podijelila Nobelovu nagradu za ekonomiju 2016. godine za svoju teoriju ugovora.

Još jedan novelovac Jožef Stiglic, u svojoj novoj knjizi, takođe, tvrdi da je euro najveća prijetnja za Evropu, koji umjesto da je približio države članice, on ih je toliko udaljio da preti ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti unije.

Check Also

Najveći dobitnik bankarske krize: Bitcoin uzletio iznad 28.000 dolara

Bitcoin je skočio u ponedjeljak jer su se neki ulagači okrenuli digitalnim valutama zbogkrize u …

One comment

  1. Britanci nisu ni bili u sistemu jedne valute…

Leave a Reply

Your email address will not be published.