Širi se svijetom: I Kanada dijeli osnovni prihod svima

Dodajte komentar

Jedna od deset kanadskih pokrajina odlučila je da uvede isplatu osnovnog prihoda za svoje stanovnike. Riječ je o najmanjoj kanadskoj provinciji, Ostrvo Princa Edvarda, u kojoj živi oko 150.000 stanovnika, a osnovni prihod biće uveden u saradnji sa državom.

Ta pokrajina je ocijenjena kao najbolja za pilot projekat zbog svoje veličine i jasnih granica, a određivanje osnovnog prihoda žiteljima je pokušaj da se u tom mjestu eliminiše siromaštvo.

Lider zelene Partije Ostrva Princa Edvarda, Piter Bevan Baker ocijenio je da će univerzalni osnovni prihod osloboditi ljudski potencijal ali i lokalni ekonomski razvoj, smanjiti administraciju i troškove, podstaći preduzetništvo, poboljšati uslove rada, smanjiti kriminal, kao i poboljšati zdravlje ljudi.

On je naveo da postoje i određeni nedostaci pre svega obim ukupnih troškova kao i bojazan da će odvratiti nezaposlene da uopšte traže posao. “Upravo zbog toga nam je potreban pilot projekat – tako da može da se procijeni da li koristi nadmašuju troškove“.

Kanadska vlada će iskoristiti pilot da odmjeri koristi naspram troškova. Detalji o tome kako će pilot biti sproveden tek treba da bude završeni.

Škotska trenutno razmatra probnu šemu univerzalnog prihoda nakon što je predlog dobio ogromnu podršku dobrotvornih organizacija za borbu protiv siromaštva.

Sličan pilot projekat se trenutno odvija u Holandiji, a Finska bi trebalo da ga lansira sljedeće godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *