Ovo su plate menadžera u centralnoj i istočnoj Evropi

Dodajte komentar

Međunarodni servis za istraživanje visine plata Paylab analizirao je plate menadžera u posljednjih godinu dana u sljedećih devet zemalja centralne i istočne Evrope: Srbiji, Slovačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Latviji, BiH, Estoniji, Litvaniji te Hrvatskoj.

Najviše plate primaju top menadžeri u Pragu i Bratislavi, dok su najniže plaćeni menadžeri baltičkih zemalja.

Zaposleni u glavnim gradovima imaju redovno višu bruto platu od zaposlenih u ostatku zemlje. Najvišu platu imaju zaposleni u Bratislavi, gdje prosječna mjesečna bruto plata iznosi 1.400 eura. Bratislava ima najveću razliku u platama zaposlenih u glavnom gradu u odnosu na zaposlene u ostatku zemlje (20%). Značajne razlike postoje i u Republici Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini gdje su razlike između bruto plata u glavnim gradovima u odnosu na ostatak zemlje između 15 i 18%. Najmanja je razlika u Baltičkim glavnim gradovima Tallinu, Rigi i Vilniusu, gdje zaposleni u glavnim gradovima zarađuju svega 7% više nego u ostatku zemlje.

Plate menadžera najviše u Bratislavi, najniže u Litvaniji

Prosječne mjesečne bruto plate menadžera (uključujući i bonuse) najviše su u Pragu gdje iznose 3.980 eura. To je u prosjeku trostruko više od prosječne plate koja se može zaraditi u Pragu. Slijedi Bratislava gdje menadžeri zarađuju 3.702 eura, odnosno šest puta više od radnika s prosječnom platom u tom gradu.

Na trećem mjestu je Zagreb s prosjekom od 3.131 euro bruto plate, što je i najveća prosječna plata menadžera u balkanskoj regiji. Ujedno, ta je plata otprilike 2,5 puta veća od prosječne zagrebačke plate.

Najniža primanja imaju top menadžeri u Vilniusu, Litvaniji s prosjekom od 1.567 eura bruto. Baltičke zemlje imaju najmanju razliku u platama top menadžera i prosječne plate u glavnom gradu: plata menadžera je tek 1,7 puta viša od prosječne plate pojedinog glavnog grada.

Paylab istraživanje je obuhvatilo visinu plata u 9 glavnih gradova cntralne i istočne Evrope: Beograd (Srbija), Bratislava (Slovačka), Budimpešta (Mađarska), Prag (Republika Češka), Riga (Latvija), Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Tallinn (Estonija), Vilnius (Litvanija) i Zagreb (Hrvatska).

Za potrebe analize obuhvaćene su menadžerske pozicije kao što su: regionalni direktor, direktor, direktor finansija, marketing menadžer, financijski menadžer, direktor prodaje, direktor ljudskih resursa, IT direktor, direktor logistike, direktor marketinga, tehnički direktor, izvršni direktor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *