Ovo su plate menadžera u centralnoj i istočnoj Evropi

Međunarodni servis za istraživanje visine plata Paylab analizirao je plate menadžera u posljednjih godinu dana u sljedećih devet zemalja centralne i istočne Evrope: Srbiji, Slovačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Latviji, BiH, Estoniji, Litvaniji te Hrvatskoj.

Najviše plate primaju top menadžeri u Pragu i Bratislavi, dok su najniže plaćeni menadžeri baltičkih zemalja.

Zaposleni u glavnim gradovima imaju redovno višu bruto platu od zaposlenih u ostatku zemlje. Najvišu platu imaju zaposleni u Bratislavi, gdje prosječna mjesečna bruto plata iznosi 1.400 eura. Bratislava ima najveću razliku u platama zaposlenih u glavnom gradu u odnosu na zaposlene u ostatku zemlje (20%). Značajne razlike postoje i u Republici Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini gdje su razlike između bruto plata u glavnim gradovima u odnosu na ostatak zemlje između 15 i 18%. Najmanja je razlika u Baltičkim glavnim gradovima Tallinu, Rigi i Vilniusu, gdje zaposleni u glavnim gradovima zarađuju svega 7% više nego u ostatku zemlje.

Plate menadžera najviše u Bratislavi, najniže u Litvaniji

Prosječne mjesečne bruto plate menadžera (uključujući i bonuse) najviše su u Pragu gdje iznose 3.980 eura. To je u prosjeku trostruko više od prosječne plate koja se može zaraditi u Pragu. Slijedi Bratislava gdje menadžeri zarađuju 3.702 eura, odnosno šest puta više od radnika s prosječnom platom u tom gradu.

Na trećem mjestu je Zagreb s prosjekom od 3.131 euro bruto plate, što je i najveća prosječna plata menadžera u balkanskoj regiji. Ujedno, ta je plata otprilike 2,5 puta veća od prosječne zagrebačke plate.

Najniža primanja imaju top menadžeri u Vilniusu, Litvaniji s prosjekom od 1.567 eura bruto. Baltičke zemlje imaju najmanju razliku u platama top menadžera i prosječne plate u glavnom gradu: plata menadžera je tek 1,7 puta viša od prosječne plate pojedinog glavnog grada.

Paylab istraživanje je obuhvatilo visinu plata u 9 glavnih gradova cntralne i istočne Evrope: Beograd (Srbija), Bratislava (Slovačka), Budimpešta (Mađarska), Prag (Republika Češka), Riga (Latvija), Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Tallinn (Estonija), Vilnius (Litvanija) i Zagreb (Hrvatska).

Za potrebe analize obuhvaćene su menadžerske pozicije kao što su: regionalni direktor, direktor, direktor finansija, marketing menadžer, financijski menadžer, direktor prodaje, direktor ljudskih resursa, IT direktor, direktor logistike, direktor marketinga, tehnički direktor, izvršni direktor.

Check Also

ePoslovanje: Šta je to eRačun i zašto nam je potreban

Privredna komora i Asocijacija menadžera Crne Gore organizovale su panel na temu „ePoslovanje: Šta je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *