Montenegro Airlines: Rast broja prevezenih putnika, drastično podbacili čarter letovi

Dodajte komentar

Montenegro Airlines je za devet mjeseci 2016. godine prevezao 480.510 putnika, odnosno 1.50% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je broj prevezenih putnika iznosio 473.394. Zabrinjava drastičan pad prevezenih putnika u čarter saobraćaju kao direktna posljedica odustajanja partnera sa njemačkog tržišta.

Prema zvaničnim podacima Vlade, ostvaren je rast u dvije kategorije saobraćaja redovnom i tzv. code share.

U redovnom saobraćaju ostvaren je rast u broju prevezenih putnika od 3,9%, u odnosu na isti period prethodne godine, dok code share saobraćaj bilježi rast u broju prevezenih putnika od 3,6%. Za razliku od prve dvije kategorije, u čarter saobraćaj je ostvaren pad broja prevezenih putnika od 33%”.

Kada je riječ o čarter saobraćaju,za period od devet mjeseci 2016. godine prevezeno je 20.850 putnika na 1.016 realizovanih letova, čime je zabilježen pad broja prevezenih putnika od 32% u odnosu na prošlu godinu.

Drastičan pad u smanjenju saobraćaja direktna je posljedica odustajanja partnera sa njemačkog tržišta od realizacije serije čarter letova ka Crnoj Gori. Pored pomenutog negativnom rezultatu u cjelosti doprinijela je i smanjenja realizacija čarter letova od strane najvećeg partnera kompanije HIT Montenegro”, navodi se u Informaciji o rezultatima ljetnje turističke sezone.

Kako nacionalna aviokompanija nije u mogućnosti da direktno utiče na realizaciju čarter saobraćaja, izazov i cilj komercijale u sljedećem periodu svakako biće da rezultatom iz redovnog saobraćaja pokuša da nadomjesti ove negativne efekte.

Pored negativnih rezutata zabilježenih u čarter saobraćaju koji su u najvećoj mjeri uticali na cjelokupan rezultat, kompanija je za period od devet mjeseci na gotovo svim tržištima u 2016. godini zabilježila rast u broju prevezenih putnika i na taj način realizovala kvalitetniji komercijalni rezultat. Na taj način ispunjena je osnovna misija Montenegro Airlinesa, a to jepovećanje broja putnika na svim našim letovima, dalji razvoj i promocija Crne Gore kao prepoznatljive turističke destinacije, kao i bolja uposlenost”, zaključuje se u dokumentu dostavljenom Portalu Analitika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *