UniCredit samostalno kreće u dokapitalizaciju

Dodajte komentar

Izvršni direktor UniCredita Jean Pierre Mustier poručio je da će ta banka samostalno sprovesti predstojeću dokapitalizaciju bez učešća države, no odbio je da kaže o kojem se iznosu radi, poručivši da treba pričekati zvanično predstavljanje plana iduće nedjelje.

Sve ćemo učiniti sami, država se neće uključivati“, kazao je Mustier, odgovarajući na novinarsko pitanje o predstojećem povećanju kapitala, a prenosi Ansa.

Upitan za potvrdu hoće li iznos dokapitalizacije biti u visini 13 milijardi eura, odbio je da odgovori poručivši tek da treba pričekati 13. decembar , za kada je najavljena prezentacija plana.

Na novinarski pitanje o mogućem uticaju političke krize, Mustier je odgovorio: “Italija je fantastična zemlja, nama izbori ne stvaraju probleme.”

UniCredit je dogovorio prodaju 33-postotnog udjela u drugoj najvećoj poljskoj banci Pekao dvijema poljskim državnim kompanijama za 2,6 milijardi dolara, u sklopu nastojanja da ojača kapitalnu poziciju, prenio je u četvrtak Reuters.

Talijanskom UniCreditu za taj će udio biti plaćen u poljskim zlotima, koje će italijanska banka potom konvertovati u eure u državnoj banci BGK, a ne na tržištu, kazao je čelnik poljskog fonda PFR koji zajedno s tamošnjim osiguravačem PZU-om kupuje UniCreditov udio.

Željeli bismo da se konverzija obavi uz učestvovanje BGK-a, koji ima otvorenu liniju sa centralnom bankom. Mi UniCreditu plaćamo u zlotima i UniCredit će ih zamijeniti u eure, ne na tržištu“, kazao je PFR-ov izvršni direktor Pawel Borys za Reuters.

PFR i PZU platit će 10,6 milijardi zlota (2,39 milijardi eura odnosno 2,57 milijardi dolara), prenosi Reuters.

Ako plaćanje ne bude obavljeno na tržištu, neće uticati na kurs zlota, tumače analitičari.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *