Rusija prodala petinu akcija “Rosnjefta” za 11,3 milijardi dolara

Rusija je prodala dio akcija državne naftne kompanije “Rosnjeft” za 11,3 milijardi dolara (10,5 milijardi evra), saopštio je Kremlj. Konzorcijum “Glenkorna” i katarskog državnog investicionog fonda kupili su 19, 5 odsto ruskog naftnog giganta.

Prodaja dijela akcija “Rosnjefta” je dio napora vlasti u Moskvi da privatizuju deo državne imovine, u cilju konsolidacije budžeta posle dvogodišnje recesije, navodi agencija AP.

Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov opisao je sporazum kao najveći na globalnom energetskom tržištu u ovoj godini.

Putin je ocijenio da je prodaja dijela akcija naftne kompanije poboljšati transparentnost i koorporativno upravljanje ruskog giganta, kao i kapitalne rezerve.

Peskov je novinarima rekao da je ruski predsjednik čestitao izvršnom direktoru “Rosnjefta” Igoru Sečinu na postignutom sporazumu i da je naložio naftnom gigantu da saradjuje sa Ministrastvom finansija i Centralnom bankom kako bi se spriječilo da prodaja dijela akcija destabilizuje rusku valutu.

Check Also

Završeno spektakularno prvo izdanje Tomorrow konferencije: Više od 21.000 ljudi ispratilo događaj

Završeno je prvo spektakularno izdanje TOMORROW konferencije koja se od 13. do 15. maja održavala …

Leave a Reply

Your email address will not be published.