Peđa Mijatović i predsjednik Uprave NLB iz Slovenije gosti panel diskusije NLB Banke

Dodajte komentar

NLB Banka je u okviru svog korporativnog prijema upriličila panel diskusiju na temu „Da li je Evropa spremna za nas?“, čiji su sagovornici bili Peđa Mijatović, legendarni fudbaler, sportski radnik i nekadašnji sportski direktor najboljeg fudbalskog kluba na svijetu, Real Madrida, te Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave NLB iz Slovenije.

Na ovu svojevrsnu kombinaciju sagovornika, NLB Banka se odlučila, s jedne strane, zbog činjenice da je Peđa Mijatović, Crnogorac koji je svoju poslovnu karijeru gradio na prostoru Evropske unije, dok je, s druge strane, Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave NLB, najveće slovenačke bankarske finansijske grupacije koja posluje isključivo u regionu Jugoistočne Evrope, uključujući i Crnu Goru.

Sagovornici su, nešto duže od sat vremena, pričali o svojim profesionalnim iskustvima i izazovima sa kojima se susreću u svojoj poslovnoj karijeri i o načinima njihovog prevazilaženja. Složili su se u tome da postoji analogija između biznisa i sporta, ako se posmatra kompozicija tima sa kojim igraš ili radiš, ambicije, šok terapije koje nameću razne situacije, te da se mnoge lekcije iz sporta mogu prenijeti na biznis, i obrnuto.

Osnovni zaključak panel diskusije je da je za uspjeh na internacionalnom, pa time i evropskom tržištu, neophodno imati ambicije i znanje.

Prema riječima Peđe Mijatovića, talenat sam po sebi nije dovoljan.

Mislim da se mi u tom samom početku bavljenja sportom oslanjamo mnogo više na talenat nego na rad i profesionalnost, što je na Zapadu dovedeno do perfekcije. Mislim da današnjem fudbalu u regionu, i konkretno u Crnoj Gori, možda fali ta profesionalnost, taj rad, da praktično trening bude isto toliko važan kao i utakmica“, rekao je Peđa.

S druge strane, Blaž Brodnjak je dodao da je pored zdrave ambicije, potrebna i određena doza discipline i znanja.

Potrebna nam je ambicija, ako želimo biti regionalni igrač moramo imati ambiciju. Dakle, mi prvo želimo da izađemo izvan te neke komfort zone i da bismo bili u stanju takmičiti se na globalnom tržištu moramo biti međunarodno konkurentni. Da bi bili međunarodno konkurentni potrebno je, uz zdravu mjeru sposobnosti i improvizacije, imati i znanje. Uz našu kreativnost i sposobnost improvizacije možemo donijeti dodatnu vrijednost, ali moramo biti ambiciozni,  pripremljeni i disciplinovani, raditi po principima reda koji važe u evropskom kontekstu“, istakao je Brodnjak.

Da li je Evropa spremna za nas?“, pomalo provokativno pitanje na koje je NLB Banka nastojala dobiti odgovor od sagovornika koji su kao pojedinac odnosno preduzeće iz dvije potpuno različite branše, zahvaljujući svom talentu, znanju, ambicijama, vještinama i na kraju strasti za poslom kojim su odlučili da se bave, uspjeli da se izdignu iz okruženja i da ostvare nadprosječan uspjeh.

Evropa je sigurno spremna za nas, ali je mnogo veća dilema da li smo mi spremni za Evropu“, bile su među završnim riječima panel diskusije, putem koje je NLB Banka uspjela, iz dva potpuno različita ugla sagovornika koje povezuje inovativno upravljanje, pokazati šta mi donosimo Evropi, a šta od nje očekujemo.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *