Novi rekordi Dow Jones i S&P indeksa

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica skočile više od 1 posto, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše nivoe u istoriji jer je nastavljen uspon tržišta podstaknut pobjedom Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima.

Dow Jones ojačao je 1,55 posto, na 19.549 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,32 posto, na 2.241 bod, a Nasdaq indeks 1,14 posto, na 5.393 boda.

Rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se usponu cijena dionica u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P indeksa.

Pritom je među najvećim dobitnicima bio sektor saobraćaja, s prosječnim skokom cijena za 2,5 posto, jer se ulagači nadaju ubrzanju rasta ekonomije ako Trump ispuni svoja obećanja iz predizborne kampanje o povećanju fiskalne potrošnje i ulaganja u infrastrukturu, smanjenju poreza i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima.

Mislim da se ovaj uspon cijena dionica zahvaljuje uvjerenju ulagača da će nova vlada biti naklonjena biznisu“, kaže David Donabedian, direktor u Atlantic Trust Private Wealth Management.

Trumpova pobjeda na izborima 8. novembra podstakla je snažan uspon cijena dionica, posebno u finansijskom i industrijskom sektoru, koji bi mogli najviše profitirati od njegovih najavljenih politika.

Jedini sektor koji je juče pao, za 0,8 posto, bio je zdravstveni, što je posljedica Trumpove izjave u magazinu Time da će spustiti cijene lijekova.

Osim što je zbog toga pao S&P indeks zdravstvenog sektora, oštro je potonuo, za 2,9 posto, i Nasdaq indeks biotehnološkog sektora.

Mislim da se pojavio novi faktor u životu … da fundamente možemo ostaviti po strani svakoga dana kada novoizabrani predsjednik nešto komentariše“, kaže Donabedian.

Uticaj Trumpa na tržišta bio je vidljiv i u utorak, kada je kazao da bi zbog prevelikih troškova trebalo otkazati narudžbu za novi predsjednički avion Air Force One, što je izazvalo pad cijene dionice Boeinga, koji gradi novi predsjednički avion.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,81 posto, na 6.902 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,96 posto, na 10.986 bodova, a pariški CAC 1,36 posto, na 4.694 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *