Najstarije kompanije na svijetu nalaze se u Japanu

Dodajte komentar
Burad sa Gekeikan sakeom, brendom starim 378 godina

Japanske kompanije se nalaze među najstarijima u svijetu, pokazuje studija u kojoj su ispitivane 42 zemlja, a najstariji hotel je osnoban 705. godine

Studiju je uradila Korejska nacionalna banka, i po njenim rezultatima polovina svih kompanija u svijetu koje su starije od 200 godina nalaze se u Japanu.

Među njima su Gekeikan 378 godina star proizvođač sakea (japanske rakije od pirinča), i četiri vijeka stara građevinska kompanija koja je započela kao stolarska radinica u jednom budističkom hramu, prenosi Biznis insajder.

Dio dugovječnosti ovih kompanija leži i u činjenici da je Japan dugo bio hermetički zatvorena zemlja. Pod pritiskom Amerikanaca, Japan je postepeno počeo da se otvara sredinom 19 vijeka, a danas su gašenja firmi uobičajena kao i svugdje u svijetu.

Međutim, zbog ljubavi Japanaca prema tradiciji kompanije sa dugim stažom imaju “keca u rukavu”. Takođe, Japanci su u menadžment svojih firmi prihvatali i ljude sa strane, kao što su zetovi ili talentovani radnici, ali je ime ostajalo isto.

Pomenuti proizvođač sakea je bio prilično mala firma prvih 250 godina, ali se razvio početkom 20 vijeka. Iako ima i inovativnih proizvoda, sake se i dalje pravi na stari način, a od radnika se očekuje da žive skromno i pomažu lokalnoj zajednici.

Najstariji hotel na svijetu, koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda je Nisijama Onsen Kejinukan osnovan 705. godine.

japan-h
Najstariji hotel na svijetu, Nisijama Onsen Kejinukan

Nasuprot japanskim kompanije na zapade su daleko manje vitalne. Od originalnih kompanija sa liste Top 500 časopisa Fortune iz 1955 samo 17 odsto je i dalje na listi.

Istraživanje je sprovedeno nad 5.586 kompanija starijih od 200 godina.

(Biznis insajder)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *