Čovjek koji je Gejtsu rekao NE (video)

Dodajte komentar

Kada je Chris Kwekowe, 23-trogodišnji afrički preduzetnik, učestvovao u emisiji sa Bilom Gejtsom, nije mu tražio priliku za posao. Štaviše, objasnio je zašto je odbio ponudu da bude softver inženjer u Majkrosoftu. 

Gejts je bi zaintrigiran, a posle emisije svi su ga pitali da li je to stvarno učinio. Imao je dobar razlog, pravio je startap kmpaniju koja je drugim Nigerijcima omogućavala da nađu posao. Po nekim podacima čak 45 odsto visokobrazovanih ljudi je nezaposleno, prije svega jer im nedostaju određene vještine – preduzetnički način razmišljanja, kretaivno razmišljanje i sl.

Kwekove je sa svojim bratom osnovao firmu 2014. godine. Kompanija prvo nudi besplatne kurseve, a zatim i praksu u nekim od velikih kompanija na zapadu, a ako praksa dobro prođe polaznik dobija posao.

Kompanija za sada ima 80 odsto uspjeha u zapošljavanju, a kompanije su uštedjele oko 100.000 dolara kod zapošljavanja ovih kadrova. Poslodavci moraju da prihvate realnost tržišta u Nigeriji i da manje insistiraju na iskustvu.

Kwekowe je fobio nagradu kao najbolji afrički mladi preduzetnik. Sada pokušava da zainteresuje investitore i kompanije iz SAD.

https://youtu.be/_erzkeJurCg

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *