Kineske devizne rezerve pale na 3.050 milijardi dolara, najniže od 2011.

Dodajte komentar

Kineske devizne rezerve pale su u novembru peti mjesec zaredom, na 3.052 milijarde američkih dolara, što je njihov najniži nivo od marta 2011. godine, dok ih vlasti troše nastojeći da zaustave pad juana prema američkoj valuti.

Devizne rezerve su u prošlom mjesecu smanjene za 69,06 milijardi dolara, pokazali su podaci centralne banke objavljeni u srijedu, u odnosu na smanjenje od 45,7 milijardi dolara u mjesecu oktobru.
Vjeruje se da kineska centralna banka prodaje dolare kako bi poduprla kurs juana, budući da je njegova vrijednost u nivembru potonula na najniži nivo u posljednjih 8,5 godina.

Kina je u posljednjih nekoliko nedjelja najavila niz mjera radi strože kontrole odliva novca iz zemlje, jačajući time tržišne špekulacije da je u porastu potencijalno destabilizirajući odliv kapitala.

Dosadašnji pad juana za više od 5 posto u ovoj godini izazvao je talas  špekulacija da će kineska valuta nastaviti i dalje da slabi te se trgovaci pitaju koliko će još dugo kineski čelnici moći da brane juan i crpe rezerve ako američki dolar bude nastavio i da jača.

Dodatni pritisak na pad kineske valute stvara i novoizabrani američki predsjednik Donald Trump, obećavši da će svog prvog radnog dana – 20. januara – etiketirati Kinu kao valutnog manipulatora, a zaprijetio je i uvođenjem ogromnih carina na uvoz kineske robe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *