Hrvati opet ulažu u dionice

Dodajte komentar

Već skoro dva mjeseca Zagrebačka berza pokazuje izuzetnu živost i povećanje vrijednosti CROBEX-a, koji je 10. oktobra 2016. prvi puta nakon marta 2013. godine došao do vrijednosti od 2000 bodova.

Interesantno je da preko 40% dionica iz sastava Crobexa danas vrijedi više nego početkom krize prije osam godina (Adris, Atlantic grupa, Kraš, Ledo, Podravka…), a ukupni je promet u trećem kvartalu ove godine porastao 130%, u odnosu na prethodan kvartal.

Od 2014. godine, a prema zadnjim podacima SKDD-a (Centralnog klirinškog depozitarnog društva), Hrvati su udvostručili ulaganje u dionice. To konkretno znači da je vrijednost dionica u vlasništvu građana krajem septembra ove godine iznosila 60,2 milijarde kuna, uz 1,7 milijardi kuna vrijedne obveznice.

Kako na kretanja na Berzi gleda Global Invest čiji je otvoreni investicioni fond s javnom ponudom Capital Breeder proglašen za najbolji dionički fond u Hrvatskoj u 2015. godini, govori nam novi predsjednik Uprave Darko Kosovec.

Ovo veliko priznanje za društvo za upravljanje investicionim fondovima Global Invest još je značajnije jer je došlo od struke. Capital Breeder je najboljim dioničkim fondom u 2015. godini proglasilo Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima pri Hrvatskoj provrednoj komori. Bio je to svojevrsni uvod u velike promjene. Ove je godine Global Invest napravilo potpuni “rebranding”, od promjene naziva (prije se zvalo Fima Global Invest), imenovanja nove Uprave, te dovođenja jakih kadrovskih pojačanja.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *