Varufakis: Od Ciprasa je ostala samo sjenka

Dodajte komentar
Varufakis i Cipras

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis kaže da nema sumnje da su mjere štednje u Evropi propale, i da one “nikada nisu, niti će funkcionisati“.

Moja je procjena da eurozoni treba nova arhitektura i infrastruktura. Najveća prepreka tome je njemački ministar finansija. Biće nemoguće išta promijeniti sa današnjom arhitekturom“, kazao je Varufakis koji gostuje u Zagrebu.

Bivši ministar Grčke kaže da ne postoji globalno upravljanje.

Imali smo globalizaciju bez globalne vlade. Globalizacija je zapravo pravo novca da se slobodno kreće i da velike korporacije prodaju drugim zemljama bez restrikcija i da se šire na druge ekonomije. Ne postoji globalno upravljanje. Hrvatima i Grcima koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu danas govore da tamo nisu dobrodošli. Meksikanci proizvode robe i dobra za SAD, ali nisu tamo dobrodošli“, rekao je Varufakis.

Na pitanje kako se grčki premijer Aleksis Cipras nosi s krizom, Varufakis je odgovorio: “On je prestao da postoji. Sada vidimo samo sjenku mog dragog druga“.

Govoreći o “pomjeranjima” u Evropi, Varufakis je rekao da sve promjene koje se događaju u Njemačkoj idu nagore.

Angela Merkel je jedina političarka još na nogama koja je na strani civilizacije iako se po mnogome ne slažem s njom, posebno ne u ekonomskoj politici. Propustila je priliku za ujedinjenje Evrope i biće joj teško“, konstatuje Varufakis.

Socijaldemokratija je zapravo davno prodala svoju dušu kada se udružila s bankarima. Počeli su misliti da više nema potrebe da rade kao sudije između države i biznisa. Socijaldemokratija je umrla i zadnjih nekoliko godina gledamo njenu rapidnu smrt. Vrlo sam tužan zbog Sirize. Imali smo priliku, učinili smo nešto nevjerojatno, suprotstavili se establišmentu programom koji je bio primjeren. Samo je trebalo da budemo ujedinjeni i da kažemo ne idiotizmu. Nažalost nismo bili ujedinjeni, jednostavno smo pali“, naveo je Varufakis.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *