Tramp upozorava biznismene da ne otpuštaju radnike

Dodajte komentar

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp ponovo je oštro upozorio američke biznismene da ne pokušavaju da otpuštaju radnike, zatvaraju pogone u SAD i prebacuju ih u inostranstvo, jer će snositi ozbiljne posljedice.

Ukoliko prebace svoje poslove u inostranstvo biće suočeni sa porezom u visini od 35 odsto ako pokušaju da prodaju svoje proizvode u Sjedinjenim Državama“, rekao je Tramp.

On je poslovnim ljudima obećao znatno smanjenje poreskih stopa i drugih opterećenja ukoliko nastave da posluju u Americi.

Granična taksa na robu proizvedenu u drugim zemljama učiniće kompanijama život finansijski teškim. Smatrajte da ste unaprijed upozoreni prije nego što napravite veoma skupu grešku“, poručio je Tramp.

Iako su Sjedinjene Države od 2000. godine izgubile pet miliona radnih mjesta u proizvodnom sektoru, što Trampovu ideju može da učini logičnom, stručnjaci upozoravaju da bi on, iz više razloga, mogao da ima dosta problema da je realizuje.

Prema mišljenju stručnjaka za trgovinsko pravo sa Peterson instituta Garija Hufbauera, za uvođenje kaznenog poreza predsjednik bi morao da dobije dozvolu Kongresa.

Ukoliko bi to on pokušao da uradi na svoju ruku, vjerujem da bi sudovi to blokirali“, rekao je Hufbauer.

On napominje da predsjednik SAD ima pravo da uvodi takve zaštitne mjere za određene kategorije proizvoda, ali to ne može da radi sa kompanijama.

Kako prenosi AP, ekonomisti upozoravaju da bi uvođenje kaznenih taksi moglo da ima i kontraefekat, jer bi to nužno vodilo poskupljenju tih proizvoda.

Peterson institut kao primjer navodi slučaj iz 2009. godine, kada je uvedena taksa na automobilske gume iz Kine, što je kupce u Americi, zbog njihovog poskupljenja, koštalo 1,1 milijardu dolara.

Navodi se i primjer iz 2002. godine, kada je Džordž Buš odlučio da uvede taksu na uvoz čelika. Domaće čeličane su to odmah iskoristile da podignu svoje cijene, zbog čega su kompanije koje kupuju čelik bile primorane da otpuste na hiljade radnika.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *