Pregled štampe za 6. novembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Radnici ostaju, ali će imati minimalac

Predstavnici vlasnika Novog duvanskog kombinata i Vlade pripremili su kompromisno rješenje da sa radnicima neće raskidati radni odnos do daljeg, ali i da oni koji neće bili angožovani primaju minimalac od 193 eura. Za otpuštenih 11 radnika do kraja godine će obezbijediti otpremnine.

Kilovat skuplji 1,1 % naknade diću cijenu

Odbor Regulatorne agencije za energetiku (RAE) objavio je sinoć kalkulacije o regulatorno dozvoljenim prihodima energetskih subjekata prema kojima je jedino za oko dva miliona dozvoljeno povećanje prihoda Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES).

Tri prijave zbog lažnog žiriranja

Od bankarskog ombudsmana Halila Kalača za devet mjeseci zaštitu je tražilo 358 klijenata banaka i mikrofinansijskih institucija (MFI), što je manje u odnosu na uporedni godišnji period kada je ta brojka bila 429.

Dnevne novine

U Metalcu posao za 70 radnika

Mašine nikšićkog Metalca, kojim od avgusta gazduje kompanija “Termochem” iz Češke, pokrenute su juče nakon godinu zastoja. Proizvodnju u fabrici održava 40 radnika, kojima će se, prema najavama uprave, do kraja decembra pridružiti još oko 30 kolega.

Nastaviti dobru saradnju sa Svjetskom bankom

Vlada Crne Gore i Svjetska banka (SB) treba da nastave intenzivnu saradnju u oblasti poljoprivrede, za koju dobru osnovu predstavljaju rezultati ostvareni kroz dosadašnje zajedničke projekte. To je ocijenjeno na jučerašnjem sastanku ministra poljoprivrede Milutina Simovića i šefice SB za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Tatjane Proskurjakove.

Neće biti poskupljenja struje od januara

Cijene električne energije i mrežnih usluga neće se povećati od januara, već će ostati iste ili nešto niže, saznaju Dnevne novine.

 

Dan

Cijena struje ista, računi zavise od Vlade

Odbor Regulatorne agencije za energetiku je, u nastavku sjednice započete 1. decembra, juče donio odluke o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena po zahtjevu Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Crnogorskog distributivnog sistema za period od 1. januara naredne godine do 31. decembra 2019.

Nafta poskupila za 12 odsto

Cijene nafte na svjetskim tržištima protekle sedmice porasle su preko 12 odsto, što je najveći skok u poslednjih pet godina, zahvaljujući dogovoru članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o smanjenju proizvodnje.

Ne pristaju na nezakonite otkaze ni na platu od 193 eura

Predstavnici radnika Novog duvanskog kombinata juče su se sastali sa predsjednikom Tenderske komisije za privatizaciju NDKP-a Brankom Vujovićem. Nakon razgovora, kako su naveli, nije došlo do značajnijih pomaka u rješavanju problema sa kojima se zaposleni trenutno suočavaju, iz razloga što investitor u tom društvu, arapska kompanija BMJ industriz FZ LLC, krši ugovore o upravljanju i dokapitalizaciji.

Pobjeda

Distribuciji dali 2,4 miliona manje

CGES-u je 25,3 miliona eura prihoda, što je za 3,34 miliona više nego ove godine. CEDIS je dobio 76,4 miliona, 2,4 manje, a COTEE 458,98 hiljada eura, što je za 158 hiljada više

Traže četiri miliona eura

,,Vektra Jakić, koja je do prije dvije godine bila u stečaju, tuži opštinu Pljevlja zbog, kako tvrde, neosnovane blokade računa radi naplate poreza na nepokretnost iz 2014. godine.

Monstat očekivao bolju ocjenu od Evropske komisije

Očekivali smo bolju ocjenu u Izvještaju o napretku, koji je nedavno objavila Evropska komisija, izjavila je direktorka Monstata Gordana Radojević u intervjuu Pobjedi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *