Crna Gora osvojila zlato iz preduzetništva na evropskom takmičenju u vještinama

Dodajte komentar

Evropsko takmičenje u vještinama – EuroSkills, održano je od 1. do 3. decembra 2016. godine, u Geteborgu, u Švedskoj. Na EuroSkills-u se u 44 discipline takmičilo oko 480 takmičara iz 28 zemalja. Studenti Ekonomskog fakulteta Damjana Katnić i Bojan Pejović, osvojili su prvo mjesto i zlatnu medalju u oblasti preduzetništva, što za Crnu Goru predstavlja veliki uspjeh, jer su pokazali da se mogu takmičiti sa najvećim evropskih zemljama.

Pored preduzetništva, kao prezentacione vještine, Crna Gora je imala svoje predstavnike još u četiri discipline: kuvarstvu, restoraterstvu, frizerskim uslugama i mobilnoj robotici.

Mentor iz oblasti preduzetništva je bio dr Boban Melović, profesor na Ekonomskim fakultetu Univerziteta Crne Gore. Zadatak koji su takmičari dobili odnosio se na jedan od 17 globalnih ciljeva Ujedinjenih nacija (Good Health).

Na osnovu dobijenog zadatka takmičari su, kroz deset modula, napravili detaljnu razradu biznis projekta “EUREKA” – former sport (wo)men company.

Studenti Mašinskog fakulteta Milan Vlahović i Miloš Bubanja, ostvarili su, takođe, značajan uspjeh u disciplini Mobilna robotika, posebno s obzirom da su imali veoma zahtjevan zadatak i veliku konkurenciju među najrazvijenijim evropskim zemljama. Mentor iz ove oblasti bio je dr Janko Jovanović, profesor sa Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

U disciplinama kuvarstvo i restoraterstvo, naši takmičari Boris Đurković i Marko Nuculović,pokazali su zavidne rezultate koji su bolji od mnogih evropskih zemalja koji ove discipline njeguju, dok je mlada talentovana frizerka Zorana Vukčević, bila izuzetno zapažena u pojedinim frizerskim kategorijama, koje je realizovala na izuzetan način. Mentori u oblasti kuvarstva i restoraterstva su bili već prepoznati stručnjaci u svojim oblastima Željko Knezović i Boris Šemsedinović, iz hotela „Regent“ iz Tivta,  dok je ekspertkinja iz oblasti frizerskih usluga bila Ana Keković iz Frizerske akademije “Zoran”.

Ovo takmičenje je bilo organizovano na visokom nivou i ispraćeno je od strane visokih zvaničnika: premijera Švedske, ministarstava obrazovanja i rada država učesnica takmičenja, privrednih subjekata raznih evropskih zemalja, kao i predstavnika najvećih svjetskih kompanija, kao što su: Siemens, Festo, Volvo i mnoge druge. Procijenjeno je da je takmičenju prisustvovalo oko 75 hiljada posjetilaca. Takmičenju je prisustvovalo i šest gostujućih zemalja van Evrope, koje su članice asocijacije WorldSkills International.

Pored takmičara, crnogorsku delegaciju na ovom takmičenju činili su predstavnici organizatora – Centra za stručno obrazovanje: Sandra Brkanović – tehnički delegat, Srđan Obradović – asistent tehničkog delegata, Dejan Stanić – tim lider.

Tokom intenzivna tri dana takmičenja, predstavnici Crne Gore imali su priliku da se upoznaju sa stručnjacima iz raznih oblasti iz zemalja Evropske unije i ostalih evropskih i drugih zemalja, kao i da razmijene znanja i iskustva sa njima. Crnogorski timovi su postigli dobar rezultat po broju osvojenih poena, čime su pokazali da su u rangu sa takmičarima iz razvijenih zemalja Evrope. Ovakvim učinkom pokazalo se da su predstavnici Crne Gore spremni da odgovore na zahtjeve ovako prestižnog takmičenja, a da će na narednom EuroSkills takmičenju, uz adekvatnu pripremu, pokazati još bolji kvalitet i konkurentnost. Takmičar koji je osvojio najviši broj poena iz crnogorskog tima je Marko Nuculović, koji se takmičio u disciplini restoraterstvo, a dobio je priznanje i medalju: „Best of Nation“ (najbolji iz nacije). Svi takmičari su dobili Europass dokument u kome se bilježe znanja, vještine i kompetencije stečene tokom boravka u nekoj od zemalja Evropske unije, a koji je namijenjen ostvarivanju mobilnosti u obrazovanju i na tržištu rada.

Tokom EuroSkills takmičenja 2016. organizovani su mnogi propratni događaji: ceremonije otvaranja i zatvaranja, konferencije za medije, konferencije na temu kvaliteta obrazovanja i mobilnosti, kao i brojne aktivnosti. Crnogorska delegacija se vratila u svoju zemlju sa pozitivnim utiscima i iskustvom stečenim tokom sedmodnevnog boravka u Švedskoj, uvjerena da Crna Gora ima potencijala i resursa da učestvuje na narednom EuroSkills takmičenju, koje će se održati u septembru 2018. godine u Budimpešti, u Mađarskoj.

Ekonomski fakultet UCG, Mašinski fakultet UCG, hotel „Regent“, Frizerska Akademija “Zoran” i JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić” su, pored Centra za stručno obrazovanje, finansijski podržale odlazak crnogorske delegacije na EuroSkills takmičenje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *