Cijena struje ista, računi zavise od Vlade

Dodajte komentar

Odbor Regulatorne agencije za energetiku je, u nastavku sjednice započete 1. decembra, juče donio odluke o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena po zahtjevu Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Crnogorskog distributivnog sistema za period od 1. januara naredne godine do 31. decembra 2019. Donijeta je i odluka o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda i naknade za rad Crnogorskog operatora tržišta električne energije za 2017.

Sudeći po iznosima regulatorno dozvoljenog prihoda, kao i cijenama mrežnih usluga, cijena kilovata električne energije ostaće na istom nivou kao u ovoj godini, ili će biti čak i neznatno umanjena. Međutim, visina računa sada najviše zavisi od odluke Ministarstva ekonomije koje će do 15. januara formirati iznos naknada za podsticaje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Prema trenutnim kalkulacijama, računi bi, upravo zbog tih naknada za OIE mogli da budu veći za između pet i sedam odsto. To znači da se uvećani računi za struju mogu očekivati za februar. U slučaju da dođe do uvećanja računa za sedam odsto, prosječan račun bi bio veći za 2,093 eura. Sadašnja naknada za podsticaj iznosi 0,129000 centi po kilovat-satu, što na prosječnom računu od 35 eura iznosi oko 50 centi, a naknadu plaćaju građani preko računa.

U ovoj godini naknada je povećana početkom godine na oko 25 centi po prosječnom računu, a u junu na oko 50 centi, odnosno na 0,129 centi po kilovat satu. Prema zakonu, električna energija naredne godine može poskupiti najviše sedam odsto, a u 2018. i 2019. godini po šest odsto.

RAE je uvećala regulagorno dozvoljeni prihod za period od početka naredne do kraja 2019. godine, samo CGES-u sa 21,96 na 25,302 miliona. Za CEDIS je prosječni godišnji utvrđeni regulatorno dozvoljeni prihod 76,44 miliona.

Na osnovu navedenih cijena i naknada i cijene električne energije koju utvrđuje snabdjevač, u skladu sa zakonom, snabdjevač će formirati tabele sa cijenama za krajnje kupce. Snabdjevač koji snabdijeva domaćinstva i male kupce, u konkretnom slučaju Elektroprivreda, dužan je da na svojoj internet stranici objavi cijene za domaćinstva i druge krajnje kupce koje snabdijeva, najmanje 15 dana prije početka snabdijevanja, odnosno najkasnije 16. decembra. Cijena koju će ponuditi snabdjevač koji je nastavio da snabdijeva kupce nakon 1. januara 2017. je zakonom ograničena, a gornja granica za 2017. je poznata i iznosi 37,9905 eura po megavat satu – navedeno je u saopštenju RAE.

Cijena za korišćenje prenosnog sistema po kojoj plaćaju proizvođači električne energije prosječno na nivou trogodišnjeg perioda iznosi 800,4 eura za magavat mjesečno. Cijena za korišćenje prenosnog sistema po kojoj plaćaju ostali korisnici priključeni na prenosni sistem iznosi prosječno na nivou trogodišnjeg perioda oko 1,79 eura za kilovat na mjesečnom nivou.

Za CEDIS je RAE utvrdila da prosječni godišnji utvrđeni regulatorno dozvoljeni prihod za period od 1. januara naredne do kraja 2019. godine iznosi 76,44 miliona. Za COTEE regulatorno dozvoljeni prihod koji se transponuje u naknadu za rad za narednu godinu utvrđen je u iznosu od 458,99 hiljada.
Cijena za korišćenje distributivnog sistema koju plaćaju svi kupci priključeni na distributivni sistem električne energije i operatori zatvorenog distributivnog sistema prosječno na nivou trogodišnjeg perioda iznosi 14,87 eura za kilovat mjesečno.

Iz RAE, gdje je predsjednik odbora, Miroslav Vukčević, naveli su da cijene za korišćenje distributivnog sistema i gubitaka obuhvataju i dio regulatorno dozvoljenog prihoda operatora prenosnog sistema koje je, u skladu sa metodologijom za distribuciju, dužan da nadoknadi operator distributivnog sistema, odnosno njegovi korisnici.

Kada su u pitanju investicije operatora sistema, pri utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda za trogodišnji regulatorni period CGES-u je odobreno 88,5 miliona, odnosno za 2017. godinu 43,3 miliona, za 2018. godinu 28,5 miliona i za 2019. godinu 16,7 miliona. Za investicioni projekat podmorski kabl Italija Crna Gora, odobrenoje, za 2017. godinu 27,6 miliona, a za 2018. godinu 18 miliona.
CEDIS-u je odobreno 70,4 miliona, odnosno za 2017. godinu 24,4 miliona, za 2018. godinu 28,6 miliona i za 2019. godinu 17,4 miliona.

(Cijeli tekst u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *