Amazonova prodavnica budućnosti bez prodavaca i blagajni (video)

Dodajte komentar

Online trgovinski div Amazon predstavio je novi koncept prodavnice u kojem je korisnicima potreban samo pametni telefon, njihova aplikacija i kreditna kartica.

U promotivnom video spotu Amazon je pokazao smjer u kojem želi sa svojim konceptom trgovina Amazon Go početkom iduće godine potisnuti klasičnu prodavnicu, prenosi informativni portal Business Insider. Naizgled riječ je o sasvim normalnoj prodavnici, ali se u dva ključna elementa razlikuje od uobičajene – nema prodavaca i blagajni.

Kupci najprije moraju na smartphoneu učitati aplikaciju s istim imenom, na ulazu u prodavnicu za to je namijenjen čitač koji na kupčevom uređaju očita QR kod. Ostatak odrade algoritmi koji putem senzora kontinuirano otkrivaju šta kupci odlažu u svoje fizičke potrošačke korpe. Štaviše, registruju čak i kada neko nešto vrati nazad na policu. Nakon što se kupovina završi, korisnici mogu jednostavno otići iz prodavnice, a Amazon će opteretiti njihovu kreditnu karticu i poslati račun.

Trgovine veličine 200 kvdratnih metara će prodavati gotovu hranu, hljeb, mlijeko i slične namirnice. Prva će se otvoriti početkom 2017. godine u Seattleu. Tokom sljedeć decenije će biti izgrađeno u SAD-u oko 2000.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *