UniCredit pokrenuo ekskluzivne pregovore o prodaji Pioneera Amundiju

Dodajte komentar

Talijanski UniCredit pokrenuo je ekskluzivne pregovore s francuskim Amundijem o prodaji svoga ogranka za upravljanje imovinom Pioneer Investments, u sklopu nastojanja da ojača kapitalnu bazu, kazali su izvori za Reuters.

Italijanski bankarski div na čelu s novim izvršnim direktorom Jeanom Pierrom Mustierom razmatra prodaju imovine i sprema se 13. decembra da prestavi novi strateški plan.

Taj bi plan, prema Reutersovim izvorima, trebao da uključuje izdanje novih dionica u vrijednosti do 13 milijardi eura.

Izvori su za Reuters izjavili da je francuski Amundi preuzeo rukovodstvo u nadmetanju ponudama nakon što je ponudio više od 3,5 milijardi eura za Pioneer Investments. Time je nadmašio konzorcijum predvođen Italijanskom poštom Poste Italiane i konkurentsku ponudu Ameriprise Financiala.

Pozivajući se na dva upućena neimenovana izvora, Reuters je prije otprilike nedjelju dana objavio i da je UniCredit uputio pozivna pisma 10 banaka, predlažući im formiranje konzorcijuma radi učestvovanja u dokapitalizaciji koju bi italijanski zajmodavac trebao da sprovede u februaru.

UniCredit je u julu postavio Mustiera za novog izvršnog direktora kako bi ojačao imovinu banke i nadoknadio zaostajanje za nekoliko velikih evropskih rivala po pitanju temeljne imovine, podsjeća Reuters.

Mustier provodi stratešku reviziju sve imovine i 13. decembra će prezentovati novi poslovni plan.

Jedan je izvor Reutersu sredinom novembra kazao da će veličina novog izdanja dionica, koji će Mustier objaviti zajedno s poslovni planom, biti “dvocifrena” i da bi mogla dostići 13 milijardi eura. Ostala tri izvora bila su tada potvrdila da se radi o iznosu između 10 i 13 milijardi eura.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *