Spajanje “Frankfurtske berze” i “Londonske berze”, vrijedno 30 milijardi dolara

Dodajte komentar

Iako je postojala realna bojazan da će, nakon odluke Velike Britanije da napusti jedinstveno tržište eurozone, ta odluka dovesti u pitanje plan o spajanju “Dojče berze”, koja je operater “Frankfurtske berze” i Londonske berzanske grupe (LSE), u čijem je vlasništvu “Londonska berza”, taj plan je i dalje na snazi, a izvršni direktor “Dojče Berze”, Karsten Kangeter nastoji da uveri skeptike da će, i nakon spajanja, njemački regulator zadržati vodeću ulogu u novoosnovanom preduzeću.

Kangeter pokušava da uvjeri Frankfurtsku privrednu komoru da će se postarati da se dio investicija, i nakon spajanja, zadrži u Frankfurtu, jer je dužna da pomogne razvijanju ovog grada, kao njemačkog centra za trgovinu hartijama od vrijednosti.

Ipak, “Dojče Berza” će morati ozbiljnije da lobira, kako bi ostvarila ovo, 30 milijardi dolara vrijedno spajanje, koje ima za cilj stvaranje zajedničkog evropskog centra za trgovanje dionicama. Kengeter tvrdi da će njemački regulator nastaviti da djeluje efikasno i da Bregzit neće uticati na spajanje.

Pomenuto spajanje je u potpunosti nezavisno od bilo kojih posljedica izlaska Velike Britanije iz EU”, rekao je on u svom pismu upućenom Frankfurtskoj privrednoj komori. Podsjetimo, prema uslovima ugovora, akcionari “Dojče berze” će dobiti 54,4 odsto akcija u novoosnovanom preduzeću, dok će akcionarima LSE grupacije pripasti 45,6 odsto, a akcije udružene grupacije će biti kotirane i na “Londonskoj” i na “Frankfurtskoj berzi”.

Evropska komisija ima rok do 13. februara da odluči da li će odobriti sporazum.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *