“Lenovo” – put do uspjeha

Dodajte komentar

Nekoliko godina nakon akvizicije IBM-ovog posla sa personalnim računarima, kompanija „Lenovo“ je kao cilj postavila transformaciju kompanije i globalno pozicioniranje. Uspješnim rezultatima poslovanja, kompanija je razuverila sve skeptike da je ovo moguće.

Ugovor vrijedan 1,75 milijardi dolara je uticao da kompanija „Lenovo“ bude treća najveća PC kompanija u tom trenutku. Već 2013. godine se ova kompanija popela na vrh liste proizvođača PC računara i proširila poslovanje na tablete i pametne telefone.

Kompanija „Lenovo“ je nastala 1984. godine pod nazivom „Legend Computer“ u Pekingu, a njen osnivač je Liu Chuanzhi. Kompanija je nastala u vrijeme kada je kineska Komunistička partija krenula u ekonomske reforme. Ipak, to je bilo vreme kraja kulturne revolucije, zbog čega je Liu bio uzdržan u svojim investicijama. Međutim, s obzirom da su on i njegov tim prvi programirali računare sposobne da čitaju i pišu kineske karaktere, time velikom broju Kineza omogućeno da koriste ove računare.

Međutim, godinama kasnije, cilj kompanije je značio otvaranje ka novim tržištima, izvan Kine. Tada je nastupio sljedeći korak u razvoju ove kompanije, preuzimanjem IBM-a. Međutim, preuzimanje nije teklo tako glatko jer se na tržištu tek desila promjena od kupovine računara za poslovne potrebe, na korišćenje kompjutera za lične potrebe. Na tržištu je postojalo interesovanje za kupovinom laptopova za potrebe kompanija, ali je za potrebe personalnih korisnika bilo potrebno izvesti neke promjene, na koje američki izvršni direktor nije bio spreman, u tom trenutku. Liu bio prinuđen da uzme stvari u svoje ruke, vratio poziciju šefa kompanije, kako bi rešio krizu i vratio kompaniju na put profitabilnosti.

Kulturni konflikt je neizbježan, ali je najvažnije ne politizovati tu situaciju i napraviti od toga rat klanova“, rekao je on.

Upitan o tome kakva je situacija danas na tržišu PC računara i laptopova, Liu tvrdi da se tržište proizvođača smanjuje, ali se udio i uloga kompanije “Lenovo” neprestano povećava, a posebno zahvaljujući uvođenju posla sa smartfonima.

Nakon preuzimanja “Motorole”, možemo da pravimo bolje telefone i u izbacujemo 1-2 modela godišnje“ rekao je Liu, dodavši da se značajno poboljšao kvalitet smartfona u poslednjih nekoliko godina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *