Kina bi 2025. godine mogla postati prva ekonomska sila

Kina prelazi u novu fazu razvoja, gdje se dosadašnja jeftina radna snaga zamjenjuje znatno skupljom kineskom radnom snagom. Sada kupuju kompanije, koje su van Kine i predstavljaju svjetski poznate brendove.

Od nekada siromašnog azijskog džina, Kina je prešla dug put do druge najveće ekonomije na svijetu. Ispred nje su, za sada, samo SAD, a statistika kaže da bi Kina 2025. godine mogla postati vodeća svjetska ekonomija. Ekonomski rast Kine istovremeno prati i njena sve veća vojna moć i politički uticaj.

Činjenica da su kineski proizvodi preplavili svijet, ali članstvo te zemlje u BRIKS-u, njen uticaj na valutna kretanja, kupovina najpoznatijih svjetskih brendova od strane kineskih kompanija, kao i projekat “Put svile“ čine da se mnogi zapitaju da li mudri Kinezi, tihim preuzimanjem finansijskih poluga polako idu ka mjestu broj jedan na geopolitičkoj karti svijeta?

Prema ocjeni analitičara, Kinezi ulažu svuda gdje očekuju profit, a ono što je kineskoj ekonomiji dalo poseban zamajac u posljednjoj deceniji bio je razvoj IT tehnologija. Pored toga, u vlasništvo kineskih kompanija prešli su veliki američki i evropski brendovi poput ’Motorole, ’Filipsa’, ’Smitfild fudsa’, ’Volvoa‘. Kineska grupa “Lenovo” kupila je od američkog IBM poslove proizvodnje jeftinih kompjuterskih servera, a ogranak kineskog državnog fonda “Čajna investment korporejšen“ kupio je deset odsto udjela u londonskom aerodromu “Hitrou“. Kinezi su kupili i britansku kompaniju, koja proizvodi slavni londonski taksi.

Kina prelazi u novu fazu razvoja gdje se dosadašnja jeftina radna snaga zamjenjuje znatno skupljom kineskom radnom snagom. Takođe, njihovim proizvodima nedostaje identitet, marka, ime, i to je razlog zašto sada kupuju kompanije koje su van Kine i predstavljaju svjetski poznate brendove. Iako smo posljednjih godina svjedoci usporavanja kineske ekonomije, to, prema ocjeni ekonomista, nije nešto što Kineze pretjerano brine, jer su oni znali da će do toga doći i kao i uvjek, imaju spreman plan “B“. Kina već ima plan kako da se novom politikom prilagodi novonastaloj situaciji, kako bi i nadalje ostala pokretač svjetske ekonomije.

Ekonomski online

Check Also

Prezentacija programa prestižnog univerziteta SRH Berlin University of Applied Sciences

Agencija International Student Exchange Montenegro (ISEM) iz Podgorice domaćin je brojnim prestižnim obrazovnim institucijama iz …

Leave a Reply

Your email address will not be published.