Ovo su države u kojima su radnici najzadovoljniji

Dodajte komentar

Universum, kuća za brendiranje poslodavaca, objavila je godišnju listu zemalja sa najzadovoljnijim radnicima, na kojoj dominiraju države Skandinavije i Zapadne Evrope. Na prvom mjestu našla se Danska, koja je nedavno osvojila titulu i generalno najsrećnije zemlje na svijetu, zato što se veoma ozbiljno bavi zaštitom radnih prava.U ovoj zemlji svaka kompanija koja ima više od 35 zaposlenih mora da ostavi mjesto u upravi za predstavnike radnika koji u tom slučaju imaju podjednaku moć kao i top menadžment.

Na sljedećoj poziciji je Norveška, država u kojoj su radna mjesta sigurna i sa visokim primanjima, a slijedi je Kostarika, koja, sudeći prema odgovorima anketiranih, omogućuje svojim građanima da rade poslove koji ih zadovoljavaju.

Na četvrtom mjestu nalazi se Švedska, čiji su stanovnici “opsjednuti ravnotežom između poslovnog i privatnog života”. Tamo je nedavno eksperimentisano sa šestočasovnim radnim vremenom, a statistika pokazuje da samo jedan odsto Šveđana radi više od 50 časova nedeljno.

Iza nje je Austrija, sa visokim zaradama i pet nedjelja odmora, a sljedeća na listi je Holandija koja svojim građanima ograničava radno vrijeme na maksimalno devet časova dnevno.

Finska je na sedmom mjestu i u njoj, i prema istraživanju Evropske komisije, ima veoma malo nezadovoljnih radnika – 4,7 odsto.

Belgija, koja je prošle godine bila među najboljima na ovoj listi, pala je na osmo mjesto a odmah iza nje su Mađarska i Češka Republika.

Među najboljima na ovoj listi nalaze se i Njemačka, Švajcarska, Meksiko, Rumunija, Bugarska, Francuska, Singapur, Španija, Kolumbija, Brazil, Panama, Čile i Kanada. SAD su na 36. mjestu, a Ujedinjeno Kraljevstvo na 32.

U istaživanju je učestvovalo 200.000 zaposlenih iz 57 zemalja, a kriterijumi su bili zadovoljstvo zaposlenih, njihova volja da preporuče nekome svog poslodavca i želja za promenom posla.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *